Šešelj: “Dobrovoljno se ne vraćam u Haag”

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

“Da vidimo kako će me sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić uhititi”, rekao je Šešelj za Novosti i dodao da se nalazi u sjedištu radikala te da obavlja stranačke poslove.

Najavio je da će poslije podne biti u Boru gdje će, kako kaže, govoriti na tribini SRS-a. “Neka dođe policija. Ona radi uhićenja. Ako dođe Žandarmerija, oni tuku, moram čuvati leđa. Neće biti lak posao uhititi me”, naveo je lider radikala.

On tvrdi i da će država morati da ispoštovati vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu “probati osporiti zahtjev Haaga da se vrati, jer su mu u Nizozemskoj sva prava ugrožena”.

Podsjetimo, kako je za N1 potvrđeno u Haškom tribunalu, Žalbeno vijeće Haškog suda naložilo je Raspravnom vijeću da trenutno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i naredi njegov povratak u pritvorsku jedinicu suda u Scheveningenu.

Kako nam je rečeno, to znači da pozivaju Šešelja nazad u Haag kako bi se obavio postupak i utvrdilo je li on prekršio uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Šešelj je N1 komentirao kako je uvjeren “da je zahtjev za vraćanjem u Haag došao od Nikolića i Vučića”.

Šešeljeve izjave dovoljan su razlog da ga se vrati u Haag

Podsjetimo, Tužiteljstvo je 1. prosinca 2014. u žalbi na odluku Raspravnog vijeća navelo da su Šešeljeve izjave dovoljan razlog da ga se vrati u Haag jer tim izjavama krši uvjete pod kojima je 6. studenog 2014. pušten na privremenu slobodu. No, Raspravno je vijeće 13. siječnja odbilo taj argument Tužiteljstva.

Žalbeno vijeće, međutim, danas tvrdi da je Raspravno vijeće pogriješilo, što ne znači automatski da se Šešelj vraća u Haag, ali znači da se suci koji su Šešelja pustili na privremenu slobodu moraju što prije sastati i odlučiti da ga vrate u pritvor.

“Žalbeno vijeće, uz izdvojeno mišljenje suca Tuzmukhamedova i suda Afandea, stoga zaključuje da je Raspravno vijeće pogriješilo kad je odlučilo ne ukinuti odluku o Šešeljevu puštanju na privremenu slobodu. Kako Žalbeno vijeće smatra da je Raspravno vijeće najbolje mjesto da se poništi Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu (…), Žalbeno vijeće ovim putem nalaže Raspravnom vijeću da to učini”, piše u današnjoj odluci peteročlanog Žalbenog vijeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...