Šetnja na uzici: Na Smiljevcu se udomaćila dva tvora

Pas, mačka, hrčak, papiga, ribice, zec … su kućni ljubimci koje obično imamo u svojim domovima i dvorištima. Vodimo ih veterinaru i redovito ih cijepimo, izvodimo u šetnju, igramo se s njima i mazimo. Učimo ih da se odazivaju na ime i da slušaju naredbe. Zamislite sada nešto potpuno drugačije.

I dalje smo u priči s kućnim ljubimcima, vodimo ih veterinaru, cijepimo, igramo se s njima, mazimo ih, učimo da se odazivaju na svoje ime i raznim trikovima. Kupujemo im štosne vodilice s kojima ih vodimo u šetnju, ali ovaj put ne govorimo o prije navedenim ljubimcima. Radi se o tvoru. Zapravo čak o njih dva.

Sestre Lucija i Mia na zadarskom Smiljevcu iskoristile su sunčano poslijepodne kako bi po dječjem igralištu na uzicama prošetale sedmogodišnjeg bijelog – albino tvora Brcu i trogodišnjeg Frikija. Šetnja se nije pretjerano razlikovala od šetnje omanjeg psića jer i Brco i Friki su naučeni nuždu obavljati vani ili pak u posudici s pijeskom.

– Ima u Hrvatskoj puno tvorova. Mi smo htjele tvora i mama nam ih je kupila u dućanu za kućne ljubimce. Nije mi čudno što imamo drugačije kućne ljubimce. Tvor je sličan maci, dresira se isto i ne piški po kući. Ima svoj kavez, ali ga isto pustimo da se prošeta po stanu. Oni se samo igraju i ne čine štetu. Hranimo ih hranom za tvorove ili onom za mace, kazale su Lucija i Mia gladeći pomalo oštru dlaku svojih ljubimaca.

Tvor, kućni ljubimac

Tvorovi koji se drže kao kućni ljubimci nisu divlje životinje. Baš poput pasa i mačaka one uz čovjeka žive tisućama godina. U početku su im pomagali u lovu na zečeve ili ubijanje štakora i ostalih štetočina koje su bile prijetnja usjevima. Tvorovi koji se drže kao kućni ljubimci uzgojeni su da budu uz čovjeka i ne mogu preživjeti u divljini.

Iako će mnogi pomisliti kako spadaju među glodavce tvorovi to nisu. Pripadaju zvijerima po načinu prehrane vrlo slične mačkama. Stoga ih nije pametno držati u kombinaciji s glodavcima.

Tvorovi su inteligentne životinje koje možete naučiti raznim trikovima. Možda neće naučiti naredbe poput sjedni, lezi i daj šapu, ali vrlo brzo naučit će odazivati se na svoje ime, gdje obavljati nuždu i slično.

Poput pasa tvorovi se trude ugoditi čovjeku, ali također ako ih čovjek zanemaruje mogu bit neposlušni i testirati ljudsku strpljivost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...