U srušenom Germanwingsovom Airbusu A320 bilo 150 osoba: Potvrđen pronalazak olupine na 2.000 metara visine!

Airbus A320 Germanwingsa srušio se na jugu Francuske, javlja Reuters. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova istražuje je li na letu 4U9525 između Barcelone i Dusseldorfa bilo hrvatskih državaljana. Avion je s radara nestao u 9.39 sati. Lokalne novine La Provence javljaju da je Airbus prevozio 142 putnika, uz dva pilota i četvero članova posade. Pretpostavlja se da nema preživjelih.

Pad aviona potvrdila je francuska policija, a ministar unutrašnjih poslova uputio se na mjesto nesreće. Francuski premijer Manuel Valls izjavio je da, po svemu sudeći, među putnicima zrakoplova nema preživjelih. Identitet putnika kao niti njihova nacionalnost još nisu poznati. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova doznajemo kako provjeravaju ima li među stradalim putnicima hrvatskih državljana.

Ovakav tip zrakoplova posljednji puta se u Francuskoj srušio 20. siječnja 1992. kad je u blizini planine Sainte-Odile smrtno stradalo 87 ljudi.

Glasnogovornik francuske Agencije z civilno zrakoplovstvo (DGAC) potvrdio je da se zrakoplov srušio blizu gradića Barcelonnette, stotinjak kilometara sjeverno od francuske rivijere, odnosno grada Nice.

Mapa pada Airbusa

Zrakoplov A320 koji se serušio star je 24 godine, a prije Germanwingsa od 1991. godine letio je u sastavu Lufthanse, tvrtke koja je vlasnik Germanwingsa.

Njemački mediji pak javljaju kako prema službenim podacima – preživjelih nema. O padu zrakoplova se ekspresno oglasio i francuski predsjednik Francois Hollande, koji je izjavio da ima ‘mnogo žrtava iz Njemačke’, te da je ‘avion pao u vrlo nepristupačnom području’. Na mjesto nesreće uputilo se 240 vatrogasaca te 200-tinjak policijskih službenika. Traje potraga i za očevicima nesreće, no informacija za sada nema.

Airbus A320Airbus A320 je oznaka za obitelj komercijalnih zrakoplova za prijevoz putnika, koje proizvodi tvrtka Airbus. Domet im je kratak do srednjeg, a pogone ih po dva mlazna motora. U tu Airbusovu obitelj ulaze modeli A318, A319, A320 i A321. Avioni iz ove obitelji u upotrebi su od 1987. godine.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da se vjeruje kako nema preživjelih u padu. Uzrok nesreće trenutno je nepoznat. Dodao je da se nesreća dogodila u izuzetno teškom predjelu i da se vjeruje da je velik broj putnika bio iz Njemačke.

U zrakoplovu je navodno bilo i 45 španjolskih putnika. Zračna luka u Barceloni osigurala je prostor na aerodromu za članove obitelji poginulih putnika.

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc rekla je u Bruxellessu da surađuju s francuskim, španjolskim i njemačkim vlastima.

Francuski premijer Manuel Valls rekao je da je u zrakoplovu bilo između 142 i 150 ljudi. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve trenutno je na putu prema mjestu tragedije.

U Lufthansi su za AFP rekli da još uvijek nije jasno zbog čega je došlo do nesreće.

– Još uvijek nam nije poznato što se dogodilo na letu 4U 9525. Moja iskrena sućut obiteljima i prijateljima naših putnika. Ako se obistine naši strahovi, ovo je crni dan za Lufthansu. Nadamo se da ćemo pronaći preživjele, priopćila je predsjednica Uprave Lufthanse, Carsten Spohr.

Francois Hollande kratko je o nesreći razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U međuvremenu, španjolski kralj Felipe i njegova supruga su u Francuskoj te imaju dogovoren sastanak s Hollandeom, piše BBC.

Dodajmo kako se zrakoplovu trenutku nestanka s radara nalazio na 6.800 stopa.

Tijek događaja

Ikona - sat 14:40 – Vidno potresena njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je duboku sućut obiteljima poginulih. Najavila je da danas na mjesto nesreće ide ministar vanjskih poslova Steinmeier, a sutra ona.

Ikona - sat 14:30 – Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske: “Prema za sada dostupnim informacijama nemamo saznanja da među žrtvama zrakoplovne nesreće ima hrvatskih državljana, ali smo u kontaktu s nadležnim institucijama u Njemačkoj i izvijestit ćemo vas čim budemo imali nove informacije”.

Ikona - sat 14:28 – France.info piše kako je zrakoplov udario u planinu na visini od 1.800 metara.

Ikona - sat 14:25 – Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog pogiblje njemačkih putnika, za koje se vjeruje da ih je u zrakoplovu bilo najviše.

Ikona - sat 14:10 – Među 150 poginulih putnika i članove posade bile su i dvije bebe.

Ikona - sat 13:50 – Helikopteri dovoze tijela putnika u improviziranu mrtvačnicu.

Ikona - sat 13:45 – Španjolski kralj Felipe VI. zbog nesreće prekinuo je svoj posjet Francuskoj.

Ikona - sat 13:43 – Vodeći francuski sindikat kontrolora leta (SNCTA) odustao je od štrajka najavljenog od srijede do petka.

Ikona - sat 13:40 – Njemačka je vlada objavila kako će na mjesto nesreće poslati sigurnosne službe koje će pokušati utvrditi uzrok nesreće, a najavili su i obraćanje premijerke Angele Merkel u vezi nesreće.

Ikona - sat 13:35 – Germanwings je nedugo nakon nesreće na svom Twitter profilu izmijenio svoj logo, koji je sada iscrtan sivom i crnom bojom.

Ikona - sat 13:30 – Germanwings je na svom službenoj Twitter profilu objavio podatak kako se u avionu nalazilo 144 putnika i šest članova posade

Ikona - sat 13:20 – Španjolski premijer Mariano Rajoy kazao je kako će surađivati na istrazi nesreće zajedno s Francuzima i Nijemcima.

Ikona - sat 13:15 – Zamjenik španjolskog premijera objavio je da je u avionu bilo 45 Španjolaca.

Ikona - sat 13:00 – Francuski ministar prometa Alain Vidalies potvrdio je kako je poziv upomoć zaprimljen u 10:47 sati. Avion je tada bio na visini od 5.000 metara i netipičnoj situaciji. Nedugo nakon toga se srušio. Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier kazao je: “Naše su misli s obiteljima onih koji su bili na ovom letu”.

Ikona - sat 12:40 – Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet kazao je kako je olupina aviona pronađena je na 2.000 metara nadmorske visine. Na mjesto nesreće upućeno je 240 vatrogasaca i 210 policajaca. Radi se o iznimno nepristupačnom terenu.

Ikona - sat 12:35 – “Još uvijek ne znamo što se dogodilo na tom letu. Izražavam duboko suosjećanje s obitelji i prijateljima naših putnika i članova posade. Potvrde li se naši strahovi, bit će to crni dan za Lufthansu. Nadamo se da ćemo pronaći preživjele”, čelnik Lufthanse Carsten Spohr.

Ikona - sat 12:30 – Francuski premijer Manuel Valls potvrdio je pad zrakoplova te izjavio kako je u nesreći poginulo između 142 i 150 putnika. Dodao je i kako je uzrok nesreće još uvijek nepoznanica.

Ikona - sat 12:20 – Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je kako je područje pada aviona nepristupačno i prema tome – male su šanse da ima preživjelih.

Ikona - sat 12:15 – Aktivirana je krizna skupina na razini ministarstva koja će koordinirati djelovanje nakon nesreće. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve odmah se uputio na lice mjesta.

Ikona - sat 12:00 – Iz Germanwingsa ne žele davati izjave dok ne budu imali konkretnije informacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...