Štediše Ljubljanske banke napokon će dobiti svoj novac

Hrvatski štediše Ljubljanske banke više od 20 godina čekaju povrat duga. Za njih130.000 čekanje se isplatilo. Slovenija je najavila da će 2016. godine početi s isplatama, a to je za Dnevnik.hr potvrdila dr. Ana Polak Petrič, visoka predstavnica Republike Slovenije za sukcesiju.

– Do 16. srpnja Slovenija će primijeniti odgovarajuće zakone koji će dati temelj za isplatu uloženoga. Taj zakon koji će biti prihvaćen, određivat će i verifikacijski postupak koji će osiguranicima dati temelje na kojima će ispuniti odgovarajuće formulare, odredit će kamo te formulare treba poslati – rekla je Polak Petrič.

Prema presudi suda u Strasbourgu, ukupna glavnica bez kamata koju Slovenija duguje štedišama u Hrvatskoj iznosi 135,6 milijuna eura.  A Europski sud za ljudska prava presudio je da bi na taj iznos trebalo pribrojiti i godišnje kamate od šest posto. Ljubljana i dalje smatra da se to pitanje trebalo riješiti sukcesijom, ali poštuju presudu.

Štediše neće trebati dizati tužbe i voditi duge pravne procese jer im Slovenija treba isplatiti štednju na isti način kako je isplatila svojim građanima – omogućiti im da biraju jednokratnu isplatu ili isplatu na rate.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...