Stipe Knežević: “Nećemo nabaviti navedenu opremu! Mi nemamo novaca za sve to što Grad od nas traži!”

Zadarski HSS potaknuo je ponovno aktualnu tematiku s posljednjeg kolegija gradonačelnika održanog 13. ožujka te ukazao na problematiku s kojom se sada muče ugostitelji u starom dijelu grada s obzirom da do početka turističke sezone, moraju svoje poslovanje uskladiti s rješenjem donesenim na navedenom kolegiju koje govori kako će ubuduće ugostiteljski mobilijar na tresama ugostiteljskih objekata na Polutoku morati biti standardiziran i tipiziran.

Ugostitelji smatraju kako je odluka donesena prekasno i da oni za takve hitne izmjene novca jednostavno, nemaju. Iz Grada Zadra smatraju kako to pak nije njihov problem te još jednom napominju kako su svi najmoprimci javnih površina i gradskih poslovnih prostora još prije dva mjeseca obaviješteni kakve promjene ih čekaju i kakav mobilijar gradska vlast želi vidjeti na Poluotoku.

Sjedalice i stolovi moraju biti izrađeni od metala, plastificiranog materijala, drva ili kombinacije navedenih materijala. Suncobrani i samostojeće tende moraju biti isključivo iznad utvrđene odobrene površine ugostiteljske terase, jednobojne, bijele do bež boje, bez sadržaja reklamne poruke, osim na rubnom visećem dijelu koji može sadržavati naziv ugostieljskog objekta. Za samostojeću tendu bit će potrebno dobiti suglasnost Konzervatorskog odjela u Zadru. Suncobrani i tende moraju biti istog izgleda i boje, zaključeno je na kolegiju.

– Iako pozdravljamo ideju unisonosti izgleda našega grada neshvatljivo nam je da se ovakvi propisi donose dan prije početka sezone u Zadru kada znamo da su više-manje svi ugostitelji već nabavili opremu za svoje lokale. Unatoč brojnim pritužbama ugostitelja zbog straha od zamjeranja gradskim vlastima od kojih ovisi njihov posao, nismo htjeli dovoditi u nezgodnu poziciju niti jednog ugostitelja te vas stoga pozivamo na kavu u naše stranačke prostorije, a ne u jedan od lokala na Poluotoku, napisali su HSS-ovci u svojoj najavi konferencije za medije.

Terasa, caffe bar, (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

 

Iz Gradske uprave opovrgavaju ove navode te ističu kako nisu imali pritužbi ugostitelja na rješenje koje je donio gradonačelnik Božidar Kalmeta.

– Nije bilo nikakvih pritužbi na ovu odluku Grada. To su neistine. Mi smatramo kako je ova odluka u interesu ugostitelja, ali će istovremeno doprinijeti i uređenju grada te samim time i unaprjeđenju kvalitete turističke ponude. To je jedna mala investicija, koja će u konačnici biti isplativa svima, istaknuo je zadarski dogradonačelnik, Zvonimir Vrančić.

Koliko su u cijeloj priči zapravo na realizaciju ovog rješenja spremni ugostitelji? Jedni su već zamijenili ugostiteljski inventar, drugi još rade na tome dok treći jednostavno ignoriraju odluku Grada. Kažu, rješenje je doneseno kasno, a oni za takva ulaganja u ovako kratkom roku, kažu, novca jednostavno nemaju.

Predsjednik zadarske Obrtničke komore, Stipe Knežević, ističe kako članovi Obtničke komore nemaju niti namjeru nabavke tražene opreme, a samim time  niti potrebu žalbe na doneseno rješenje.

– Nećemo nabaviti navedenu opremu. Mi nemamo novaca za sve to što Grad od nas traži. Novi suncobran stoji oko  tisuću kuna, a za svaki objekt vam ih treba nekoliko. Ista stvar je i s jastučićima za stolice te ostalim prohtjevima kojima su nas sada zatrpali. Radi se o ogromnom novcu kojeg mi ne možemo platiti. Istina je da se ugostitelji bune jer mislimo da je nebitno ako na suncobranu sa strane piše reklamni logo neke firme, to nitko ne gleda, bitno je samo da su iste boje, istaknuo je Knežević.

Kako će  na nepoštivanje ovog rješenja reagirati iz Gradske uprave, vjerujemo, vidjet ćemo i čuti vrlo brzo.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...