Stiže druga marčana bura: U podvelebitskom kanalu orkanski udari i do 120 km/h

Prošloga tjedna puhala je jedna od najjačih bura posljednjih godina u Dalmaciji. Rečenica koju ste, nema sumnje, zadnjih dana često slušali i čitali. Prije te bure, prognoze i prognostičke službe danima su upozoravale da nam ne dolazi bilo kakva, već iznimno jaka bura koja će stvarati i materijalnu štetu. Tih dana postojala je određena doza skepticizma prema takvoj prognozi, no vidjeli smo, prognoza se potpuno ostvarila.

S najavom nove bure sada se događa obrnuta situacija! Kako je prošlotjedna bura bila višednevna i puno jača od prosječne “marčane” bure, sada se ljudi pitaju hoće li nam se ponoviti prošlotjedni scenarij. Druga marčana bura bit će znatno slabija od prve, te će trajati i znatno kraće. Svoj vrhunac nadolazeća će bura imati u noći na četvrtak i rano ujutro, te ponovno navečer. Bura će, kako joj i priliči, biti najjača ispod Velebita i isključivo će tamo imati povremene orkanske udare (> 118 km/h). Drugdje u Dalmaciji bura će povremeno imati olujne udare (> 62 km/h), no oni neće biti česti kao kod zadnje ciklone. Već u petak bura će zamjetno oslabiti, a u subotu i potpuno prestati. Ipak, kako je kod zadnje bure bilo mnogo srušenih i oštećenih stabala, ako nadolazeća bura polomi pokoju granu bit će to isključivo zato jer je prošla bura već napravila štetu nekom stablu, piše portal Crometeo.

Kiše neće biti gotovo do kraja tjedna, a tek u nedjelju navečer može pasti pokoja litra.

Četvrtak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje uz olujne udare. Podno Velebita ujutro i navečer ponegdje su mogući i orkanski udari bure. Na otvorenom moru može biti i tramontane. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C, u Zagori samo ponegdje malo niže.

Djelomično sunčano, samo ponegdje uz prolaznu promjenjivu naoblaku i suho bit će tijekompetka. Ujutro umjerena do pojačana bura i tramontana, podno Velebita i dalje jaka s olujnim udarima. Vjetar će danju posvuda biti u slabljenju, a navečer će samo malo ojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C, u Zagori samo ponegdje malo niže.

Djelomično sunčano i suho bit će tijekom subote. Samo je na Kvarneru navečer ponegdje moguća pokoja kiša kap. Ujutro će puhati većinom slaba bura, danju će prestati i okretati na slabo jugo i levant. Jutro će biti malo hladnije, a u kotlinama Zagore moguć je slab mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C, dodaje Crometeo na svom portalu.

U nedjelju će biti manje sunca u odnosu na prethodne i dane, iako će se u većini krajeva veći dio dana zadržati suho. Mogućnost za kišu najveća je navečer, osobito na moru sjevernog Jadranu, gdje može i zagrmiti. Puhat će umjereno, ponegdje na moru popodne i jako jugo s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka bit će u laganom porastu, a najviše dnevne bez veće promjene u odnosu na subotu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...