Stiže promjena vremena: Od srijede nas očekuju najjača bura proteklih godina, udari i do 200 km/h!

U Hrvatskoj se u narednih nekoliko dana očekuje znatna i osjetna promjena vremena. Ona bi, prema svim prognostičkim modelima, Jadranu mogla donijeti znatno niže temperature, ali i jednu od najjačih bura u posljednjih nekoliko godina.

Od sutra, dakle, pa do kraja tjedna, očekuju se olujni pa i orkanski udari bure, posebice na već poznatim burnim mjestima poput Senja, Maslenice ili primjerice Krčkog i Paškog mosta.

Udari bure mjestimice će dosezati i 200 kilometara brzine.

Vrlo je izvjesno kako će ovakve vremenske nepogode uzrokovati i poteškoće u prometu, posebno kod trajektnih i katamaranskih linija prema otocima.

Meteoalarm za sjeverni dio Jadrana izdao je narančasto upozorenje, dok za ostatak Dalmacije vrijedi žuti stupanj upozorenja.

Bura jača nego proteklih godina

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim kartama pred nama jejedna od najjačih bura u zadnjih nekoliko godina tako da je vrlo velika vjerojatnost potpunog prekida prometa između kopna i mora od srijede navečer pa sve do subote. Prognostički model fine rezolucije predviđa srednju brzinu bure i do 35 m/s (125 km/h), što znači kako bi pojedinačni udari mogli približavati i 200 km/h.

Najviše oborina očekuje se na Jadranu, i u krajevima uz Jadran kao i u istočnoj Slavoniji i većem dijelu Bosne i Hercegovine. Snijeg je mogućvećinom u gorju, a u nizinama u Slavoniji i mjestimice u Istri i na Kvarneru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...