Što trebate jesti prije spavanja, a što izbjegavati

Znanstvenici sa sveučilišta Harvard zaključili su da osobe koje spavaju šest sati li manje po noći imaju 32 posto veće šanse da tijekom godine dana nakupe i do 15 kilograma viška od onih koji spavaju prosječno sedam sati.

Osim toga san utječe na koncentraciju i produktivnost na poslu. Stoga je bitno dobro se naspavati kako bi se osjećati odmorno, ali i kako bi u konačnici bili zdravi i vitkiji. Na san utječe i hrana koju jedemo prije odlaska na spavanje. I dok nam jedna pomaže da bolje spavamo, druga remeti san i kriva je izmeđuostalog i za česta buđenja usred noći. No, najvažnije pravilo je izbjegavati bilo kakvu tešku hranu u popodnevnim i večernjim satima, a zadnji obrok bi trebao biti najkasnije do 20 sati.

Ritual vam je čaša vina prije spavanja? Možda je vrijeme da stvorite neke nove navike koje će vam pomoći da brže utonete u san. Vino definitivno ne spada u tu kategoriju. Istraživanja su naime dokazala da alkohol, iako nam pomaže da zaspimo brže, u konačnici jako loše djeluje na kvalitetu sna. Dok se vino razgrađuje u organizmu manje vremena provedemo u važnoj REM fazi sna zbog čega se ujutro osjećamo umorno.

Sok od višnje je sjajan prirodni izvor melatonina. Znanstvenici sa sveučilišta u Louisiani otkrili su kako prirodni sok od višnje blagotvorno utječe na san. Istraživanje je pokazalo kako su ispitanici u prosjeku spavali 85 minuta dulje nakon što su dva tjedna svakodnevno popili dvije čaše soka.

Obožavate kavu, ali ste svjesni da je kofein najveći neprijatelj sna, pa običnu kavu u popodnevnim satima mijenjate onom bez kofeina? Međutim, niste si puno pomogli. Ni kava bez kofeina nije u potpunosti lišena kofeina. Želite li biti sigurni da kofein neće remetiti vaš san ograničite unos kave, te u njoj uživajte najkasnije do 14 sati.

Naše bake znale su da je čaj od kamilice najbolji prijatelj dobrog sna. Ako želite spavati kao beba onda si prije odlaska u krevet skuhajte šalicu čaja i to od – kamilice. Istraživanja su pokazala da kamilica pomaže kod nesanice te djeluje umirujuće, stimulira otpuštanje glicina, aminokiseline u tijelu koja nam pomaže da se opustimo pa stoga ovaj čaj djeluje kao blagi sedativ.

Sladoled je krcat masnoćama i šećerom koji se neće stići razgraditi prije spavanja, napunit će vas energijom, ali u potpuno pogrešno vrijeme. Osim toga, neka su istraživanja dokazala da uživanje u hrani bogatoj šećerom prije počinka uzrokuje i noćne more, pa dobro razmislite sljedeći put prije nego posegnete za sladoledom. Isto pravilo vrijedi i za sve ostale slatkiše.

Kompleksni ugljikohidrati stimuliraju ispuštanje serotonina, hormona zbog kojeg se osjećamo opuštenije. Kokice su stoga idealan izbor za grickanje uoči odlaska u krevet, a osim toga siromašne su proteinima i masnoćama, a poznato je da ti nutrijenti usporavaju probavu.

Znamo da je tamna čokolada bogata poželjnim antioksidansima, ali zaboravljamo i da je solidan izvor prirodnog kofeina. Što je čokolada tamnija, to znači da ima više kofeina jer se u njoj nalazi veći postotak kakaovca.

Ako baš ne možete zaspati bez nečeg slatkog, onda je najbolje zasladiti se žlicom meda. To je prirodni izvor ugljikohidrata koji su zaslužni za dobar san, a osim toga konzumiranjem meda prije spavanja pomažete i bolje sagorijevanje masti tijekom sna, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...