Susret s putopiscem Tomislav Marijanom Bilosnićem

Povodom manifestacije Zadar čita 2015. školska knjižnica OŠ Stanovi, u utorak 24. ožujka organizirala je susret s književnikom i slikarom Tomislavom Marijanom Bilosnićem. Kako je manifestaija Zadar čita ove godine posvećena temi putovanja školska knjižnica OŠ Stanovi uključila se u rečeni projekt predstavljanjem  Bilosnićeve knjige putopisa „Mediteranski putopis“, čija je ključna ideja ona o ljudskom kretanju i svjetlosti.

Bilosnić je kao putopisac poznat i po jedinstvenome slučaju da je na Natječaju za hrvatski književni putopis na Danima Franje Horvata Kiša u Loboru tri puta za redom (2011. – 2013.) osvojio prvu nagradu za putopis, a čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture RH. Upravo ovih dana časopis Kaj 3-4 donosi jedan od nagrađenih Bilosnićevih putopisa, o kojemu dr. sc. Ivo Kalinski između ostaloga piše…

Sunčeva svjetlost od Zadra do Elbasana, putopis svestranog umjetnika riječi Tomislava Marijana Bilosnića toliko je obasjan sunčevom svjetlošću koja mu dođe, ne samo kao specifična pozlata nego prije svega kao nova, osebujna stvaralačka energija… Bilosnić je vjeran promatrač, nadasve pouzdan zapisivač promatranoga, s poznavanjem i navođenjem još mnogih  intrigantnih povijesnih podataka koje spretno i sretno uklapa u putopisno štivo, podataka dragocjenih o kojima mi, obični smrtnici pojma nemamo.

Tomislav Marijan Bilosnić - knjige

Pripremajući se za književni susret s književnikom T. M. Bilosnićem  pod mentorstvom knjižničarke Božene Ivankov, učenici osmih razreda Osnovne škole Stanovi napravili su i plakat koji govori o životu i djelu književnika Bilosnića, te obogatili prostor školske knjižnice haiku pjesmama ovog književnika.Na susretu s književnkom govorilo se o njegovoj stodesetoj knjizi, zbirki putopisa „Mediteranski putopis“, koji se odnose na lutanja Sredozemljem, Albanijom, Turskom, Marokom, Španjolskom i Francuskom. Simbolički knjiga počinje i završava u Zadru.

Pod mentorstvom prof.Dinke Golem, učenici Dorotea Bažoka i Matija Pintarić uvježbali su čitanje ulomka iz knjige Mediteranski putopis, a učenica Nina Hamš je prezentirala svoj putopis iz Danske s kojim se predstavila na Lidranu, Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola.

Književni susret s putopiscem T. M. Bilosnićem dodatno su obogatili učenici Luka Sabalić i Lucija Pahljina instrumentalnom interpretacijom pjesme Somewhere Over The Rainbow, pod mentorstvom prof. Marijane Miočić. Susret je vodila učenica Dorotea Vuković koja je prisutne učenike upoznala i s bogatim Bilosnićevim životopis, koji je na kraju druženja s učenicimagovorio o načinu na koji nastaju njegovi putopisi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...