Država prodaje 1.200 stanova: Tko će ih moći kupiti?

Na dnevnom redu Vladine sjednice u četvrtak je prijedlog odluke o prodaji oko 1200 stanova u vlasništvu države kojima upravlja Ministarstvo obrane (MORH) koje bi se tako rasteretilo stanova koji nisu za smještaj pripadnika Oružanih snaga, a u njima su zatečeni korisnici.

Ti se stanovi nalaze se u zgradama prosječne starosti 30 do 40 godina, zahtijevaju uvećana financijska sredstva za adaptaciju i održavanje i predstavljaju veliko financijsko opterećenje za MORH.

Pravo na kupnju imali bi korisnici stana koji su hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripadnici MORH-a, MUP-a te obitelji umrlih pripadnika tih ministarstva kao i državni službenici i namještenici, umirovljeni državni službenici i namještenici te ostali korisnici.

Korisnici stana zahtjev za kupnju podnosili bi MORH-u do 30. lipnja, a ako ga ne podnesu stan bi se u roku od 30 dana prenio na upravljanje i raspolaganje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) koji će s korisnikom sklopiti ugovor o najmu.

Troškove utvrđivanja kupoprodajne cijene stana snosio bi kupac stana, a ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke odabirao bi prodavatelj.

Novac dobiven od prodaje stanova bit će uplaćen u državni proračun i koristit će se namjenski za pribavljanje i opremanje stanova za službene potrebe MORH-a.

Pred ministrima je i odluka o prijenosu upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima s MORH-a na DUUDI kao središnje tijelo za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom. Do 30. lipnja tako bi se na DUUDI trebalo prenijeti oko 260 poslovnih prostora i oko 3000 garaža i garažnih mjesta.

Prema prijedlogu odluke o otpisu dospjelih i nedospjelih potraživanja po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske Vlada bi, zbog poteškoća u vraćanju dospjelih rata kredita, trebala odobriti otpis dospjelih i nedospjelih potraživanja za 112 korisnika kredita u ukupnom iznosu od 12,8 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...