Tri svježa začina koja svatko treba imati u domu

Svježi, tek ubrani začini daju posebnu aromu svakom jelu, a ako se još niste usudili uzgajati ih kod kuće, započnite s ova tri koja nisu toliko zahtjevna.

Autorica bloga Moj balkon, Željka Kolak, naglašava kako treba imati na umu da začine treba stalno trgati i rezati jer time potičemo bujniji rast i jačanje, a shodno tome, za početak su dovoljne tri biljke s kojima ćete svladati osnove.

Stoga za prvi put možete uzgojiti mirisne biljke poput bosiljka, timijana i majčine dušice. Sve tri biljke vole sunce pa se pobrinite da su okrenute na južnu ili jugozapadnu stranu bez obzira jesu li na balkonu, terasi ili pak prozorskoj dasci.

Ako ih planirate saditi zajedno, neka tegla bude dugačka oko 60 cm, a za odvojenu sadnju nešto veća od 10 cm.

Kako biste spriječili crne i propale listove pa na kraju i mrtve biljke, obavezno napravite drenažu. Dovoljno je da na dno posude, prije nego što stavite zemlju, stavite nekoliko kamenčića da višak vode ima svoj prostor, a biljka se ne ugnjili.

Bosiljak

Ova je biljka puna željeza, odličan je saveznik u borbi protiv akni, ali i smanjuje razinu negativnih emocija i stresa. Također, štiti imunitet. Najbolje ga je uzgojiti iz sjemena ili kupiti zdravu teglu od domaćih proizvođača i to na tržnici ili u rasadniku. Kao što je napomenuto na početku, treba ga stalno kratiti po malo, a povremeno obilnije kako bi potjerali novi listići. Tijekom proljeća, dok još nema vrelih dana, dovoljno ga je zalijevati svaki drugi dan, a ljeti jednom dnevno. Nikada ne zalijevajte po listićima i pratite je li zemlja suha ili pak previše mokra. Uzmite u obzir da bosiljak ne voli previše vode.

Timijan i majčina dušica

Poput majčine dušice, timijan dolazi iz roda Thymus, ali ta dva začina zapravo su najrazličitija po okusu, jer majčina dušica je malo gorkija, a sličniji su izgledom i mirisom. Tako timijan raste uspravno, a majčina dušica podsjeća na puzavac. Zagledate li se malo bolje na tržnici ili u nekom rasadniku, vidjet ćete tu razliku. Najbolju razliku vidjet ćete na ljeto kada biljke počnu cvasti.
Timijan cvate bijelim ili lagano ružičastim cvjetićima, a vjenčić je tamno ružičaste boje. Majčina dušica, pak, cvate tamnije ružičasto i cvjetići su koncentriraniji pri samom vrhu stabljike.

I dok će bosiljak izgubiti dio arome pri viskom temperaturama pa ga, primjerice, pokoji put radije stavite u salatu, timijan će dati sav svoj okus kada ga budete termički obradili.

U narodu je poznat kao lijek protiv anemije, groznice, probavnih smetnji, lošeg zadaha, a učinkovit je protiv svih vrsta grčeva i ublažava tegobe tijekom PMS-a. Također se koristi kod kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja.

Majčina dušica je, pak, poznata kao izvrstan čaj. Obiluje željezom i kalcijem, a čaj ili sirup mogu pomoći kod astme, bronhitisa i tuberkuloze. Vjeruje se da majčina dušica potiče menstruaciju, a koristi se za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.

Pravila za sadnju timijana i majčine dušice slična su kao i za bosiljak. Pazite na drenažu i nemojte pretjerivati sa zalijevanjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...