Tužiteljstvo zatražilo obnovu postupka protiv Vinka Mladinea

Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je zagrebačkom Županijskom sudu zahtjev za obnovu postupka protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, doznaje se u tužiteljstvu.”Zahtjev je podnijet nakon što je Državnoodvjetničko vijeće svojim odlukama utvrdilo stegovnu odgovornost zamjenica županijske državne odvjetnice uslijed čijih je stegovnih djela došlo do propuštanja roka za podizanje optužnice”, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Mladinea i Mihu Zrnića Marinovića tužiteljstvo je već optužilo da su Fond oštetili za više od 46 milijuna kuna, no nadležne tužiteljice optužnicu su podnijele dan nakon isteka roka, zbog čega ju je zagrebački sredinom prosinca odbacio.

U optužnici koju je sud i prije odbacivanja vraćao na doradu tužiteljstvo tvrdi da je Marinovićeva tvrtka “Odlagalište sirovina” od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 “privremenih situacija” u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora.

Tvrtka zadarskog poduzetnika, prozvanog “dalmatinskim kraljem otpada”, time je navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna. U tužiteljstvu sumnjaju da je Zrnić Marinović bivšem direktoru Fonda u više navrata zauzvrat predao najmanje 900 tisuća kuna, nakon što je ispostavljanje neosnovano uvećanih računa dogovarali od sredine 2006. do kraja 2010. u Zagrebu, Zadru i Obrovcu.

Optužnicu je u prosincu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Tanja Pavelin Borzić odbacila jer je zaključila da je tužiteljstvo ‘probilo’ zakonom predviđene rokove, odnosno da optužnicu nije podnijelo najkasnije 30 dana od završetka istrage. Zakon propisuje da se, ukoliko optužnica nije podnesena u tom roku, smatra da je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona.

Takvo tumačenje zakona u svom je ranijem priopćenju potvrdilo i tužiteljstvo, navodeći da je “optužnica, uslijed omaške zamjenica državne odvjetnice, podignuta jedan dan nakon proteka roka”. No, tužiteljstvo se i tada pozivalo na zakonsku odredbu prema kojoj se može zatražiti obnova postupka “u slučaju da je do propuštanja roka za podizanje optužnice došlo zbog stegovnog djela državnog odvjetnika”.

Istragu u ovom slučaju isprva je vodio Uskok koji ju je u više navrata proširivao. Poslovanje Fonda počelo se propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, zbog čega su nepravomoćno osuđeni bivši premijer Ivo Sanader, njegova bivša stranka i nekadašnji HDZ-ovi dužnosnici.

Mladineo je, u međuvremenu, optužen da je zajedno s bivšom HDZ-ovom saborskom zastupnicom Barbarom Bešenić te još četvero optuženika i tri tvrtke, Fond oštetio za 130 milijuna kuna fiktivnim otkupom PET ambalaže, a na početku suđenja u lipnju odbacio je Uskokove optužbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...