U pet gradova i pet općina nedjelja izborni dan: Pažani biraju između Željka Maržića i Tina Herende

Birači pet gradova i pet općina, njih oko 70 tisuća, u nedjelju će u drugom krugu prijevremeno birati svoje gradonačelnike i načelnike te njihove zamjenike.Nedjelja je izborni dan u Dubrovniku, Korčuli, Hvaru, Pagu i Novom Marofu te u općinama Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec i Gundinci.

U najvećem gradu, Dubrovniku, birači će odlučiti hoće li njihov grad voditi bivši gradonačelnik HNS-ov Andro Vlahušić ili HDZ-ov Mato Franković.

Hvarani biraju između SDP-ova Rina Budrovića i HDZ-ova Jurice Miličića, Korčulani između SDP-ova Franca Steneka i HDZ-ova Andrije Fabrisa, Pažani između Željka Maržića, kandidata Paške stranke i HDZ-ova Tina Herende. Birači Novog Marofa odlučuju hoće li im grad voditi HDZ-ov Siniša Jenkač ili reformist Darko Hrenić.

U nedjelju će znati hoće li na čelu općine Milna biti Anamaria Rošin (HDZ) ili Frane Lozić (SDP), općine Petlovac Milan Knežević (HDZ) ili Drago Dominić (HNS), ČaglinaDalibor Bardač (HDZ) ili Ivan Đurina (SDP), Strahonineca Franjo Lehkec (HSS) iliSanja Krištofić (SDP), a općine Gundinci Gordana Vuković (HDZ) ili Ilija Markotić(SDP).

Prvi krug prijevremnih lokalnih izbora održan je 8. ožujka u 17 gradova i općina, koje nisu u zakonskom roku donijeli proračne za ovu godinu. Izbore je raspisala Vlada koja je raspustila i predstavnička tijela tih gradova i općina te razriješila gradonačelnike i načelnike te njihove zamjenike.

Sedam gradova i općina uspjelo je već 8. ožujka izabrati čelne ljude, oni kojima to nije ‘pošlo za rukom’ ponovno će na izbore u nedjelju. Gradonačelnicima i načelnicima postat će kandidati koji osvoje više biračkih glasova.

Dogodi li se kojim slučajem da dobiju jednaku podršku, ići će se u treći krug.

Izborni rezultati znat će se u nedjelju navečer, bit će dostupni i na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) čim se unesu zapisnici sa svih biračkih mjesta pojednog grada, odnosno općine. DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, izvjestiti o odazivu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...