Uhvaćena najveća slatkovodna riba!?

Tajlandski znanstvenici nedavno su u vodama rijeke Mae Klong ulovili i snimili golemu ražu koja je vjerojatno jedna od najvećih slatkovodnih riba koje su ikada zabilježene u svijetu.

Fascinantno stvorenje veliko je poput automobila – dugo je 4,3 metra, široko 2,4 metra, a teško između 318 i 363 kilograma. Nažalost, stručnjaci nisu mogli precizno izvagati golemu ribu, a da je ne ozlijede.

Južnoazijske rijeke poznata su staništa velikih slatkovodnih riba. Dvije koje su se do sada natjecale za tu titulu bile su raže i slatkovodne goleme mačke. Najveća mačka koja je ikada ulovljena bila je duga tri metra i teška 300 kg.

No ako se veličina procjenjuje prema težini, vrh ljestvice drže ruske bijele jesetre beluga, poznate po kvalitetnom kavijaru, koje su podjednako duge kao golema raža ali mogu dosegnuti težine veće od tone. Ove ruske nemani žive i po stotinu godina.

Nedavni susret s golemom ražom koju je Nantarika Chansue, veterinarka i profesorica na Sveučilištu Chulalongkorn u Bangkoku nazvala ‘Velika’, zapravo nije slučajan. Naime, stručnjaci su je ulovili već ranije u siječnju 2009. u sklopu ekspedicije National Geographica. Tada je pregledana, otkriveno je da nosi dva mladunca, obilježena je elektronskim odašiljačem i puštena.

Zanimljivo je da je 2009. ista riba bila duža za 30-ak centimetara. Stručnjaci smatraju da joj je rep nastradao u nekoj nesreći ili tijekom parenja s mužjakom.

Goleme slatkovodne raže i mačke spadaju u kritično ugrožene životinje. No činjenica da je Velika bila skotna ohrabruje jer je znak da su vode Mae Klonga još uvijek pogodno stanište i rodilište tih fascinantnih stvorenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...