USB Type-C priključak stiže i na Androide

Svi oni koji imaju poteškoće pri (svakodnevnom) spajanju svojih mobilnih uređaja na pripadajuće kablove uskoro će moći odahnuti. Kako se u svijet računala sprema prodor USB Type-C standarda, Google obećava kako slična stvar vrijedi i za mobilne uređaje.

Posrijedi je dodatak postojećim specifikacijama USB 3.1, a valja napomenuti da su neke kompanije krenule vrlo agresivno u standardizaciju. Tako je primjerice Apple nedavno otkrio računalo s tek jednim priključkom – i to upravo USB Type-C. Drugi su, poput Googlea, krenuli nešto manje ekstremno te u svoju ponudu uvrstili uređaje s više mogućnosti, kako bi prijelazni period bio lakši i bez korištenja dongle ‘hobotnica’.

Googleov proizvodni menadžer Adam Rodriguez navodi da će osim na njihovom Chromebook Pixel prijenosniku dodatak standardu stići i na druga Chrome OS računala, ali što je bitnije – i na pametne telefone. ‘Očekujte Type-C standard u mnogo Chromebooka i Android mobitela u bliskoj budućnosti.’

IT divovi su redom podržali novost pa tako i Microsoft, koji navodi da će Windows 10 odmah po izlasku podržavati standard, koji će omogućiti prijenos podataka od 10Gbps, uz to što više neće biti bitno na koju stranu korisnik okreće konektor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...