Uvodi se bijela LED rasvjeta duž Kalelarge te standardizacija i tipizacija ugostiteljskog mobilijara

Grad Zadar krenuo je ulagati u uređivanje stare jezgre pa se može reći da se počelo raditi na pripremama za predstojeću sezonu. Tako će svi ugostitelji koji imaju terase, morati poštivati određena pravila. Na javnoj površini ispred ugostiteljskog objekta dozvoljena je postava stolova, sjedalica, suncobrana i tendi koje moraju zadovoljiti određene karakteristike. Stolovi i sjedalice moraju biti izrađeni od metala, plastificiranog materijala, drva ili kombinacije navedenog. Suncobran mora biti isključivo iznad utvrđene odobrene površine, jednobojni, bijele do bež boje. ne smije sadržavati reklamne poruke, osim na rubnom dijelu gdje može pisati samo naziv ugostiteljskog objekta. Isto to vrijedi i za tende.

Zadarski Poluotok čeka pravi mali preporod, barem što se tiče izgleda u noćnim satima. Naime, trebala bi krenuti rekonstrukcija javne rasvjete. Naravno, ako prijedlog bude izglasan na Gradskom vijeću.

Tvrtka LIDAC izradila je plan za ovaj projekt koji bi uvelike izmijenio izgled ulica i spomenika tijekom večernjih sati. Gospođa Dijana Galić iz te tvrtke, naglasila je kako je Zadar, po ovom pitanju, najbolje pripremljen grad u Hrvatskoj, pa čak i na međunarodnoj sceni.

Zadar još uvijek koristi određenu vrstu rasvjete koja više nije dozvoljena u Europsko uniji, zbog količine onečišćenja. A i novim sustavom rasvjete ostvarile bi se značajne uštede. Ušteda energije bila bi između 40 i 70%.

Narodni trg, Široka ulica, Arheološki muzej, Sveta Stošija i brojne druge znamenitosti dobile bi potpuno novi, oku atraktivniji izgled. Kalmeta je naglasio kako ne misli stati samo na određenim objektima i spomenicima, već bi to proširio na cijelu staru jezgru. Naravno, sukladno financijskim mogućnostima.

Razvijaju se i planovi oko gradnje TIC-a. Za to je zadužena TZ Grada Zadra. Odobren je kredit u iznosu od 8 i pol milijuna kuna, a Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture dat će oko milijun i pol kuna. Za nekoliko dana raspisat će se natječaj za izvođača radova te bi se s njima trebalo krenuti do kraja travnja. U planu je ne zaustavljati radove tijekom sezone, ne bi li se to što prije privelo kraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...