Vlada danas ruši cijenu plina za građane

Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici treba donijeti dvije odluke koje će u konačnici omogućiti da građanima prirodni plin od početka travnja pojeftini, procjenjuje se za prosječnih pet do sedam posto.

Naime, Vlada će odlučivati o prijedlogu da se cijena plina po kojoj je proizvođač plina na području Hrvatske, odnosno Ina dužna prodavati plin Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), kao opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu plina, smanji za gotovo 7 posto, na 0,1715 kuna po kilovatsatu (kWH) s dosadašnjih 0,1842 kune po kWh.

Još više bi se, za 11,8 posto, odnosno s 0,2595 kuna po kWh na 0,2289 kuna po kWh, smanjila cijena po kojoj je HEP, kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva. Te bi se nove cijene primjenjivale od 1. travnja ove do kraja ožujka iduće godine.

Koliko će pak plin u konačnici pojeftiniti samim kućanstvima znat će se tek nakon što Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donese novu odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom..

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...