Zatvorene Prijave za utrku Škraping 2015; Prijavljeno rekordnih 1402 natjecatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja

Jubilarna 10. po redu utrka po škrapama- manifestacija Škraping Tkon – otok Pašman 2015. održati će se u subotu na otoku Pašmanu sa startom i ciljem u Tkonu. Isti dan predviđen je i za održavanje tradicionalnog 6. Sajma otočnih proizvoda.

Utrka Ultra počinje u 9 sati iz Ždrelca, prolazi južnom stranom otoka Pašmana, dužina staze je 47 kilometara te je ovo vrsta Trail utrke, karta i točke su već poznate i oglašene na web stranici skraping.hr. Utrka Challenger (dužina staze 25 km) i utrka Light (dužina staze 12 km) počinju u 10 sati iz Tkona.

Škraping je jedinstvena internacionalna treking utrka po oštrom otočkom kamenju i spada u vrstu ekstremnih sportova. Svake godine održava se na otoku Pašmanu tijekom ožujka. Ovo je jedinstvena utrke ovakve vrste u svijetu.

Prilikom utrke natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama i pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana, na taj način Škraping osim športskog poprima i turistički karakter u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor.

Na ovogodišnjem Škrapingu će sudjelovati i Dubravko Šimenc, hrvatski vaterpolist.

Prijave na utrku Škraping su zatvorene te se na ovogodišnji Škraping prijavilo rekordnih 1402 natjecatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja: Slovenije, Danske, Španjolske, Njemačke, Mađarske, Norveške, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije, B i H, Nigerije te Velike Britanije. Na manifestaciju dolazi još 100-ak gostiju, posjetitelja, izlagača Sajma otočnih proizvoda, sveukupno oko 2000 posjetitelja manifestacije “Škraping“.

Posjetiteljima se nudi domaća gastronomska ponuda, kvalitetan smještaj i bogata ponuda uslužnih djelatnosti. Krajnji rezultat je promocija športa i turistička promidžba otoka te vrednovanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine.

U sklopu Škrapinga održava se i tradicionalan sada već 6. Sajam otočnih proizvoda 7. i 8. 3.2015. na kojem će nastupiti 38 izlagača nositelja oznake “Hrvatski otočni proizvod“ koji dolaze sa otoka Pašmana, Ugljana, Dugog otoka, Murtera, Hvara, Visa, Brača, Paga, Korčule, Raba, Oliba, Malog Lošinja i poluotoka Pelješca, a u cilju poticaja razvoja otočne proizvodnje i očuvanja autohtonih izvornih proizvoda s otoka. Kao priznanje kvaliteti projekta Škraping je nositelj prestižne oznake “Hrvatski otočni proizvod“ od 2010. godine., koju mu je dodijelilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.
Ovaj Sajam ubraja se u najveće Sajmove “Hrvatskog otočnog proizvoda“ u Dalmaciji, a u drugi po veličini po broju izlagača u Hrvatskoj.

Na Sajmu će nastupiti i 25 Izlagača-Gosti Sajma koji dolaze iz Zadra, Biograda na Moru, Zagreba te otočni izlagači s otoka Pašmana koji još nemaju oznaku HOP.

U sklopu Sajma održati će se odabir za najbolji otočni suvenir i proizvod, a u suradnji s Hrvatskom Udrugom Kreativnih amatera.

Ove godine Škraping ima humanitarni karkater, te će organizator Udruzi za Down sindrom Zadarske županije donirati opremu za daljnji rad Udruge.

U sklopu Programa događanja predviđeni su nastupi Klape Školji, KUD-a “Kunjka“, KUD-a sv. Luka iz Ždrelca, Folklorne skupine Krajke, Tovareće mužike iz Sali, nastup dječjeg zbora “Kunjski ćoci“ i Kunjskih mažoretkinja te mažoretkinja otoka Ugljana i Pašmana, edukativna predavanja i radionice. Voditelji Programa bit će Branka Pelicarić i Mario Petreković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...