10 namirnica koje sprečavaju upale

Kronične upale prave društvo čestim zdravstvenim problemima kao što su rak, pretilost, razne srčane bolesti, artritis i depresija pa je stoga prilično logično da ih pokušamo spriječiti, a zdrava hrana čini se kao odličan početak.

Iako nije moguće spriječiti baš sve uzroke upala, možete pokušati smanjiti njihove simptome. Kako starimo, naš imunološki sustav postupno slabi, pa su upale sve češće, no to ne znači da trebate slegnuti ramenima i predati se godinama, već bi vam to moglo poslužiti kao motivacija da počnete zdravije jesti.

Jednostavno zamijenite prerađene namirnice i alkohol hranom koja sprečava ili smanjuje upale.

Losos

Losos će vam pružiti dobru dozu masnih kiselina omega-3 koje će smanjiti upalu od koje patite te šansu za rak, srčane bolesti, astmu i autoimune bolesti. Ako ne možete nabaviti lososa, dobre su i skuše, sardine i tunj.

Repa

Repa nije najpopularnija namirnica na našim stolovima, no svakako bismo je trebali češće jesti. Repa smanjuje krvni pritisak, pojačava nam izdržljivost te zahvaljujući kemijskom spoju betainu, umanjuje upale. Repa je dobra i u obliku soka.

Kelj

Nema bolje stvari za borbu s upalama od vitamina K, a kelj ga ima napretek. Glavnina vitamina nalazi se u zelenim listovima. Jedna šalica kelja pruža oko deset posto preporučene dnevne doze MK omega-3. U slučaju da ne volite kelj, bilo koja biljka s tamnozelenim listovima poput špinata ili blitve također je dobra.

Tofu

Namirnice na bazi soje imaju izoflavone i omega-3 koje pomažu kod upala. Ne morate nužno jesti tofu – bilo koji proizvod od soje je dobar.

Rajčica

Rajčice su pune antioksidanta likopena. Kuhanje rajčica pojačava dobar učinak tog kemijskog spoja. Ako volite pikantnu hranu, možete koristiti ljutu papričicu koja ima slična svojstva. Buča je također jedna od namirnica u toj skupini.

Borovnica

Borovnice imaju lijepu boju zahvaljujući antioksidantima koji su također odlični saveznici u borbi protiv upala. U slučaju da u trgovini nema borovnice, dobre su i jagode ili maline. To voće ne gubi antioksidativna svojstva ni kad je smrznuto.

Bademi

Poput ribe, bademi su puni MK omega-3 i vitamina E koji je dobar za zglobove i štiti tijelo od upala.

Višnje

Višnje imaju puno antioksidanata. Kad idete rekreativno trčati, nije loša ideja ponijeti sok od višanja jer će vam smanjiti bol u mišićima i zglobovima.

Češnjak

Gotovo da nema potrebe spominjati češnjak i sva njegova blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Ono zbog čega je posebno omiljen je to što je sjajan dodatak u svakom jelu, a kuhanjem samo pojačavamo njegova antioksidativna svojstva. Njegov bratić – luk – također je sjajan protiv upala.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je polifenolima i mononezasićenim mastima. Istraživanja pokazuju kako je maslinovo ulje podjednako dobro protiv upala kao ibuprofen ili aspirin. Ulje od avokada ima slična svojstva poput maslinova, a kako se počinje dimiti na višim temperaturama, još je bolje za kuhanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...