Arbitraža završila u korist Slovenije? “Dat će nam kontakt s otvorenim morem”

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu kako ima neslužbene informacije da će arbitražni sud koji rješava granični spor Hrvatske i Slovenije u presudi omogućiti kontakt Sloveniji s otvorenim morem te da bi bio vrlo razočaran ako se to ne bi dogodilo.

Karl Erjavec je rekao da ostaje optimist u pogledu ishoda arbitraže i da ima neslužbene informacije da će takav kontakt Slovenija s otvorenim morem u arbitražnoj presudi i dobiti, a da su optimisti i stručnjaci za međunarodno pravo koje je Slovenija angažirala za zastupanje pred arbitražom.

Izlazak na otvoreno more – vitalni interes

“Ključno je da dobijemo doticaj s otvorenim morem, to je naš vitalni interes, a u suprotnom bih slučaju bio vrlo razočaran”, kazao je Erjavec u razgovoru za lokalnu televizijsku postaju “As” iz Murske Sobote dodajući da se presuda arbitraže očekuje ove godine, u lipnju ili na jesen.

Hrvatska i Slovenija su pred arbitražnim sudom različito interpretirale englesku riječ “junction” iz svojega Arbitražnog sporazuma. Slovenci je tumače kao fizički dodir svojih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, dok Hrvatska kaže da je riječ o komunikaciji između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda.

Bore se za status pomorske države

Kad Slovenija ne bi dobila kontakt s međunarodnim vodama, a brodovi bi u koparsku luku i iz nje prolazili kroz hrvatske vode, ona bi po Erjavčevim riječima izgubila status pomorske države, a hrvatske bi vlasti mogle različitim “birokratskim postupcima” zaprječavati ulazak brodova u koparsku luku i njen daljnji razvoj.

Erjavec smatra da arbitražni sud ne bi ispunio svoju zadaću kad ne bi potvrdio da Slovenija ima kontakt s međunarodnim vodama jer sam arbitražni sporazum zaključen s Hrvatskom predviđa da je jedna od zadaća arbitraže da za Sloveniju utvrdi kontakt njezina teritorijalnog mora s međunarodnim vodama.

Luka Koper po njegovim je riječima strateška investicija države s velikim potencijalom pa je treba zadržati u vlastitim rukama, ali bi se moglo razmisliti o suradnji s njemačkom lukom Hamburg koja je Sloveniji ponudila suradnju na osnovi kooperacije, a ne vlasništva, čime bi se lučki kapaciteti u Kopru mogli udvostručiti u samo nekoliko godina.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...