Belgija nudi BiH svoja iskustva za ustroj države i provedbu reformi

Belgija će ponuditi Bosni i Hercegovini svoja iskustva koja bi toj zemlji mogla koristiti pri provedbi nužnih reformi uključujući uspostavu učinkovitog mehanizma koordinacije odnosa s Europskom unijom, najavili su u utorak u Sarajevu šefovi diplomacija dvije zemlje Didier Reynders i Igor Crnadak, koji su osim o bilateralnim odnosima razgovarali i o skorom preuzimanju predsjedanja Vijećem Europe.

Trenutačno Vijećem Europe predsjedava Belgija, a od 19. svibnja tu ulogu preuzima BiH pa je njen ministar vanjskih poslova Crnadak kazao kako to doživljava kao priliku za vanjskopolitičku afirmaciju svoje zemlje koja se ne bi smjela propustiti.

“To je ujedno prilika da pošaljemo poruku kako smo spremni ubrzati naš europski put”, kazao je novinarima Crnadak, kojemu je susret s belgijskim kolegom bio prvi takve vrste otkako je prošlog tjedna preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova BiH.

Crnadak je kazao kako novouspostavljene vlasti u BiH na državnoj razini žele što prije predstaviti program konkretnih reformi i načina njihove provedbe, na čemu inzistira Europska unija i koje će za osnovu imati izjavu političkih lidera usvojenu u veljači u parlamentu BiH.

Belgijski ministar vanjskih poslova Reynders, koji je ujedno zamjenik belgijskog premijera, kazao je kako u EU očekuju vidjeti taj plan reformi “idućih tjedana”.

“Mi smo spremni prenijeti BiH naša iskustava o tome kako u složenoj državi ustrojiti mehanizme koordinacije”, najavio je Reynders.

Uspostava učinkovitog mehanizma koordinacije odnosa s EU prvi je konkretni korak što ga su ranije najavile političke stranke koje su uspostavile novu vlast u BiH.

Taj mehanizam prošlih godina nije bilo moguće dogovoriti jer postoje različita viđenja moguće uloge deset županija iz Federacije BiH u procesu donošenja odluka unutar tog mehanizma.

EU se nije izravno miješala u unutarnje prijepore u BiH oko tog problema, no postavila je jasan uvjet da Sarajevo mora razgovarati s Bruxellesom “jednim glasom”.

Reynders drži kako iskustva Belgije, kao zemlje sa složenim unutarnjim ustrojem, mogu biti korisna BiH, no istaknuo je kako će skori reformski procesi u BiH u svakom slučaju biti zahtjevni.

Dodao je kako je pritom važno shvatiti da su očekivane reforme u interesu ljudi koji žive u BiH, a ne tek jedan od zahtjeva EU.

Reynders je kazao i kako belgijske vlasti s pojačanom pozornošću prate zbivanja na kriznim žarištima poput Sirije i Iraka, što se odnosi i na regrutiranje novih boraca za terorističke skupine poput Islamske države (IS).

Dodao je kako Belgija i BiH i na tom planu surađuju, prije svega kroz razmjenu podataka.

“Obavještajne agencije naše dvije zemlje na tom planu imaju veoma dobru suradnju”, kazao je belgijski ministar vanjskih poslova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...