Bez trošarina gorivo bi koštalo 5,39 kuna

Cijene goriva u Hrvatskoj nastavljaju rasti. Portal cijenegoriva.info javlja kako je litra Eurosupera 95 danas poskupila za 8 lipa te se sada prodaje za oko 10,22 kune.

Ovo je već treći uzastopni tjedan da cijena Eurosupera 95 raste, a to je ujedno i najveća cijena ove vrste goriva u zadnjih šest mjeseci. Litra Eurodizela također je poskupila, i to za 6 lipa te se sada prodaje po 9,45 kuna, ovisno o kompaniji. Vozači tako sada plaćaju najvišu cijenu Eurodizela u zadnjih pet mjeseci.

S druge strane, cijena autoplina nastavlja padati. U utorak je autoplin pojeftinio za 16 lipa, pa sada košta 3,88 kuna, a na nekim postajama poput Plinskog centra Zagreb i 3,69 kuna. Cijena autoplina pada već šesti tjedan te je u tom razdoblju prosječni spremnik od 50 litara pojeftinio za čak 50,5 kuna.

Litra Eurosupera 95 bez trošarina bi koštala 5,39 kuna

Iz naftnih kompanija stiglo je i objašnjenje činjenice da autoplin pada, a ostala goriva postaju sve skuplja. Ističu kako se cijene autoplina formiraju drugačije od cijena benzina i dizela, riječ je o kotacijama na Mediteranskom tržištu koje određuju cijene naftnih derivata u Hrvatskoj i one su za autoplin drugačije, odvojene od ostalih, javlja cijenegoriva.info.

Valja istaknuti i ono najvažnije, a to je da u cijenu litre autoplina ne ulaze trošarine, nego samo bazna cijena i marža plus PDV. Kada trošarine ne bi ulazile u cijenu Eurosupera 95, cijena bi mu danas bila oko 5,39 kuna, a cijena Eurodizela iznosila bi oko 5,6 kuna, jer su trošarine na dizel nešto niže nego na benzin,

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...