Bjesnite zbog maglenki iz suprotnog smjera? Prestanite, uopće nisu prometni prekršaj!

Je li Vam poznat onaj osjećaj bijesa kada netko za upravljačem vozila ispred Vas u lijevoj traci od dvije moguće, na semaforu, uključi žmigavac za skretanje lijevo TEK kada se otvori zeleno?

Jeli Vam poznat onaj pravednički gnjev, koji Vas tjera da trenutno posegnete za bejzbol palicom, “kalašem” ili kakvo već priručno opcionalno oruđe imate u prtljažniku ili suvozačevom pretincu, kada netko zaobiđe cijelu kolonu vozila koja uredno čeka za skretanje ulijevo, i “ubaci” se iz srednje trake posred križanja? (Disclaimer: u pitanju je stilska figura, autor kao ni redakcija Dalmacijanewsa nikako ne opravdava niti potiče bilo kakav oblik nasilja, fizičkog ili drugog), piše portal Dalmacija News.

Ma naravno da Vam je poznato, to se događa svakodnevno, zajedno s još cijelim nizom sličnih slučajeva koji izuzetno nerviraju. A u policijskim biltenima se periodički nađu pod “rubrikom” nanošenje teških ozljeda, i obično je motiv pojašnjen terminom “zbog nesporazuma u prometu”…

“Mršav” rezultat policijske akcije u 2014.

Imajući u vidu da splitska policija, ali i MUP na nivou države, redovno provodi razne akcije na cestama kojima se sankcioniraju vozači za neke očigledne i niti izbliza toliko pogubne po živce ostalih sudionika u prometu, zanimalo nas je koliko u statistikama imaju zabilježenih upravo opisanih slučajeva.

I kao što smo i očekivali, ne baš previše. Ali ih ipak ima, čak je u 2014. godini provedena i jedna operativna akcija na “nedavanje” žmigavca na vrijeme. Rezultat? Mršav: u toj akciji je sankcionirano 14 vozača, dok je ukupno u prošloj godini, dakle zbog prekršaja iz čl. 44 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, zbog ignoriranja one male polugice za uključivanje pokazivača smjera, kažnjeno 22 vozača. Kako bi rekao Aljoša iz Večernje škole, “šta ‘ko ima znat di ja iden”.

U ovom drugom slučaju je napisano čak 67 prekršajnih naloga, što je u odnosu na ukupan broj prometnih prekršaja, gotovo zanemarivo. “Ulazak vozila u raskrižje srednjom prometom trakom i skretanja iz iste ulijevo u raskrižju, članak 58. stavak 2. ZoSPC propisuje da je vozač dužan, na dovoljnoj udaljenosti pred raskrižjem, vozilom zauzeti položaj na onoj prometnoj traci kojom mora proći kroz raskrižje. Za taj prekršaj je propisana novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna.” – odgovorili su nam iz splitske policije.

No, pravi šok je uslijedio zbog trećeg slučaja. A to su “maglenke”: u popodnevnim ili večernjim satima, svjedoci smo iz dana u dan, nemali broj automobila svijetli kao “božićno drvce”, s upaljenim maglenkama kao da upravo voze noćnu etapu Pariz – Dakar ili su na prijevoju Col de Turini, ne vodeći računa o vozačima iz suprotnog smjera. Od magle ni “m”, vidljivost je smanjena samo zbog naočala za sunce, dodaje Dalmacija News.

A zanimljivo, tako nešto uopće nije prekršaj! Citirajmo odgovor iz splitske prometne policije.

“Svjetla ne mogu znatnije ometati vozače iz suprotnog smjera”

“Svjetla za maglu na prednjoj strani vozila mogu biti uključena po danu bez obzira na vremenske uvjete, dok stražnje svjetlo za maglu može biti uključeno na vozilu samo u slučaju magle i smanjene vidljivosti. Dakle, ukoliko su prednja svjetla za maglu uključena tijekom vožnje po danu, to nije kažnjivo po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dok korištenje stražnjeg svjetla za maglu ukoliko nisu ispunjeni uvjeti (magla, smanjena vidljivost) predstavlja prekršaj, za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna (članak 108. ZSPC-a)”.

Provjerili smo još jednom, potvrdili su nam: uključene prednje “maglenke”, po noći i bez obzira na izvrsnu vidljivost, nisu prekršaj. Komentar smo zatražili i u Hrvatskom autoklubu – nije sporno dakle da nema ograničenja na prednja svjetla za maglu, kao što je to bilo prema ranijem zakonu. Međutim, u HAK-u su konzultirali svoje stručnjake koji, za razliku od nas, smatraju “kako ta svjetla ne mogu znatnije ometati vozače iz suprotnog smjera”. Pozvali su se na Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, prema kojem maglenke moraju biti podešene tako da ne osvijetljavaju preko 35 metara od vozila.

– Budući da citirani Pravilnik propisuje da „svjetlosni snop kratkog svjetla mora osvijetliti najmanje 40 m, a najviše 80 m ceste“ vjerojatno je da svjetlosni snop svjetala za maglu ne može ometati vozače iz suprotnog smjera. Eventualno može doći refleksije ukoliko je kiša, pa na cesti ima vode, ali i tad je bolje da je vozilo što uočljivije. – stoji u odgovoru HAK-a kojeg potpisuje rukovoditelj sektora članstva Alan Vojvodić. Vozilo da, ali pješak pored njega ne, dodajemo mi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...