Boris Ljubičić: Ovo je kupovanje bodova. Jedino mi nije jasno otkad to SDP sluša Karamarka

– Na nove registarske tablice stavit ćemo hrvatski grb na mjesto gdje su trebale biti kockice, a s lijeve strane bit će oznaka EU – objavio je jučer ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i tako de facto poništio natječaj za nove registarske oznake. Ispada tako da je odluku o novom izgledu registarskih pločica zapravo donio šef oporbe Tomislav Karamarko! Naime, Ostojić je odlučio zadržati grb samo dan nakon što je Karamarko prozvao Vladu da “rastače sve što je nacionalno”. Karamarko je rekao da treba ostati šahovnica, a ne “neke kockice” i da je “dobro da nisu stavili onu zadnju zelenu kockicu koja označava simbol SDP-a”. Ministar je rekao i da će preživjeti ideja da svih 128 gradova dobije svoje oznake, s time da će građani umjesto oznake grada moći odabrati i drukčiju kombinaciju slova.

Ministrovo objašnjenje odluke o izbacivanju kvadrata i ostanku grba podsjetilo nas je na montipajtonovski skeč. Novinarima je pokazivao sadašnji znak HDZ-a kao i onaj iz ere Franje Tuđmana kako bi dokazao da plavi i crveni kvadrat koji su trebali biti na pločicama nemaju veze s logom SDP-a, nego da strašno sliče znaku HDZ-a.

– Karamarko očito ne zna kako izgleda službeni znak HDZ-a – rekao je Ostojić.

Trijumf i ljutnja

Ministrova odluka izazvala je dvojake reakcije; velikom pobjedom nazvali su je oni koji već danima na internetu prikupljaju potpise za peticiju da na registarskim oznakama, koje će biti u primjeni od 1. srpnja, ostane hrvatski grb. S druge strane, autore triju najboljih i nagrađenih rješenja za izgled novih pločica odluka je, najpristojnije rečeno, iznenadila.

– Nitko me još nije službeno obavijestio o odluci i zato trenutačno na nju i nemam komentara – kazao nam je tipograf Nikola Đurek, koji je s timom osmislio prvonagrađeno rješenje novih pločica. Ono se sastoji od europskog loga s lijeve strane, a na mjestu na kojem se sada nalazi grb autor je stavio crveni i plavi kvadrat. Na natječaj MUP-a Đurek je bio poslao šest radova, među njima i rješenje s hrvatskim grbom, ali ono nije prošlo. Upitan može li ministar bez njegova znanja i dozvole uzeti njegov rad i polovicu izgleda tablica zadržati, a polovicu promijeniti, Đurek odgovara: – Naravno da ne može.

Boris Ljubičić bio je suradnik pri izradi prvonagrađenog rješenja, a rad njegove tvrtke Kvadrat&Krug bio je drugoplasiran. I on je s registracija “izbacio” hrvatski grb. – Da, ja sam taj grešnik – ironično će dizajner. Dodaje da je pretpostavio da bi se takav rasplet mogao dogoditi iako je stručno povjerenstvo donijelo jednoglasne odluke, a autorima su već i nagrade isplaćene.

– Izbori su blizu i ovakva je odluka zapravo skupljanje političkih bodova. Jedino mi nije jasno otkad to SDP sluša Karamarka – kaže Ljubičić i zaključuje: – Ne znam zašto svi govore o kockici. To je bila kuća Centralnog komiteta, a ovo su kvadrati. Jedini tko je imao autoriteta da u ovoj državi nešto primijeni a da mu tek nekoliko ljudi prigovori bio je Ivo Sanader.

‘Raspišite novi natječaj’

Nezadovoljan je i autor trećenagrađenog rješenja arhitekt iz Rijeke Gordan Resan.

– Sada bi bilo najpoštenije raspisati novi natječaj jer je u cijelosti promijenjena perspektiva starog. Naime, traženo je i da je rješenja budu bez registarskih oznaka gradova, a kasnije je donesena odluka da će svi gradovi imati oznaku. Natječaj je ispao lakmus-papir i nešto jako neozbiljno. Vjerujem da nije ministar taj koji je donio konačnu odluku – kaže Resan koji će se, bude li raspisan novi natječaj, na njega “javiti sa zadovoljstvom”.

– Na natječaj je potrošeno 45.000 kuna, za isplatu nagrada autorima. Taj je trošak išao na teret Hrvatskog novčarskog zavoda, ne MUP-a. Nema razloga da natječaj bude poništen, a novi raspisan – odgovaraju iz MUP-a.

Novi uspjeh HDZ-a, uvjerili smo Vladu da je nepromišljena
Član Predsjedništva HDZ-a Oleg Butković Ostojićevu odluku drži još jednim uspjehom HDZ-a koji je uspio uvjeriti Vladu da je bila nepromišljena kad je predlagala rješenje s crvenim i plavim kvadratićem. – Pločica bez grba bila je još jedan u nizu Vladinih poteza protivnih interesima Hrvatske i građana – rekao je Butković i podsjetio na Vladine odluke i odustajanja od njih vezane uz Pelješki most, porez na imovinu, monetizaciju. – Za sve te odluke i HDZ i građani upozoravali su da su štetne. Hrvatska je suverena država i članica EU i kao takva treba imati ta dva obilježja, svoj grb i znak EU, sve drugo bilo bi protivno interesima Hrvatske – zaključio je Butković.

Natječaj je bio koristan zbog ostalih detalja
– Nikome nije palo na pamet dirati nacionalne simbole – rekao je ministar Ranko Ostojić. Dodao je da je natječaj ipak “bio koristan zbog svih ostalih detalja”.

– Radit ćemo to sad s našim fontom, u domaćoj proizvodnji, a ne više kod drugoga – zaključio je ministar.

Gordan Resan: Tražili su da se ne ističu grb i zastava
U natječaju je navedeno da nove pločice moraju imati bar-kod, europske oznake, da treba vizualno asocirati na Hrvatsku, ali se tražilo da se ne ističu obilježja poput grba i zastave. Ako je netko htio, mogao je ponuditi i rješenje s grbom, ali tražili su da tako ne bude.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...