Broj žrtava potresa u Nepalu došao do 876, Hrvati na sigurnom

Prema dosad dostupnim podacima, u području Nepala pogođenom razornim potresom, nema hrvatskih državljana, doznaje Hina u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Snažan potres jakosti 7,9 stupnjeva po Richteru pogodio je u subotu Nepal i pritom je, prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 876 ljudi, prema podacima koje ja za AFP iznio lokalni policijski dužnosnik. Potres na dubini od samo dva kilometra rušio je zgrade i kuće u nepalskom glavnom gradu Katmanduu i ostavio debeli pokrivač prašine po cijeloj prijestolnici, rekli su očevici.

Snažan potres jakosti 7,9 stupnjeva po Richteru najsnažniji je koji je pogodio tu siromašnu zemlju pod Himalajom u posljednjih 80 godina.

Plitki potresi, kakav je bio ovaj, opasniji su jer je količina energije koja se pritom otpušta usmjerena na manje područje.

Broj smrtno stradalih odnosi se uglavnom na dolinu Katmandu, a informacije teško dolaze iz zabačenih dijelova te planinske zemlje koje nadlijeću helikopteri pokušavajući procijeniti štetu.

Potres je izazvao lavinu na Mount Everestu, koja je zatrpala je dio baznog logora alpinista i pritom ubila najmanje osmero ljudi, priopćilo je nepalsko ministarstvo turizma.

Upitan ima li hrvatskih alpinista na Himalaji, hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić rekao je da je, prema njegovim informacijama, tamo jedan slovenski alpinist, a da ne zna ima li Hrvata. ‘Broj mrtvih bi mogao rasti i među njima bi mogli biti stranci kao i šerpe’, rekao je dužnosnik ministarstva Gyanendra Shrestha.

Rumunjski alpinist Alex Gavan objavio je na Twitteru da je bila ‘ogromna lavina’, a da je na planini bilo ‘puno, puno’ ljudi.

‘Trčim iz svog šatora kako bih se spasio’, napisao je Gavan. ‘U baznom logoru na Everestu snažan potres, a zatim ogromna lavina.’

Alpinist Daniel Mazur objavio je na Twitteru da je bazni logor na Mount Everestu ‘teško oštećen’ te da je njegov tim ostao zarobljen. ‘Molim vas da se molite za sve.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...