Čeh osnovao državu na granici Hrvatske i Srbije

Bivši češki europarlamentarac Vit Jedlička 13. travnja proglasio je državu Liberland, kako kaže, na ničijoj zemlji između Hrvatske i Srbije i izvjesio zastavu. Teritorij oko kojeg se naša zemlja spori sa Srbijom proteže se na oko sedam kilometara kvadratnih.

Država se prostire između Hrvatske i Srbije na zapadnoj obali Dunava, u blizini grada Zmijovca (Hrvatska) i Bačkog Monoštra (Srbija). Na nekim kartama i grafikonima ova zemlja zove se Gornja Siga, a meandriranje Dunava mijenja granicu između Srbije i Hrvatske.

Prema Jedličkinu mišljenju, zahvaljujući poslijeratnoj napetoj atmosferi između te dvije zemlje, nijedna od njih nema ingerenciju prema području od oko 650 hektara pa ga je on označio ničijom zemljom – Terra nullius. Jedlička kaže da njegova država ne ugrožava ni Srbiju niti Hrvatsku.

Na opasku: ne može pojedinac u suvremenoj Europi uspostaviti novu državu, Vit Jedlička tvrdi suprotno pozivajući se čak na međunarodno pravo.

‘Demokratska Republika Liberland suverena je država nalazi između Hrvatske i Srbije na zapadnoj obali Dunava’, kaže samouvjereno na internetskoj stranici nove države – Liberland.org.

Kako njezin tvorac tvrdi, moto je ove države ‘Živi i pusti druge da žive’, a njezino je uređenje ‘ustavna demokratska republika’.

Službeni jezik nije ni srpski niti hrvatski, već češki, jer je to tako odredio predsjednik Liberlanda Vit Jedlička.

Jedlička tvrdi da radi se o zemlji potpune osobne i ekonomske slobode njezinih stanovnika, što je garantirano Ustavom koji ograničava utjecaj političara na živote naroda Liberlanda iliti Zemlje slobode.

Određeni su i uvjeti za prijam u državljanstvo Liberlanda su: poštovati druge stanovnike, njihovo mišljenje, rasu, etničko porijeklo, religiju i drugu orijentaciju. Zatim, mora se apsolutno poštovati privatno vlasništvo koje je neotuđivo. Ne smiju imati nacističku, komunističku ili drugu ekstremističku prošlost te ne smiju biti osuđivani.

Zahtjev za državljanstvo šalje se elektronskom poštom, a neophodno je priložiti pismo u kojem se predstavljate i objašnjavate zašto želite postati Liberlandrijac. Ali i skenirani dokument, poput putovnice ili osobne iskaznice sa zacrnjenim povjerljivim osobnim podacima osim imena, prezimena, spola, datuma rođenja, nacionalnosti i roka trajanja dokumenta. Navedeni podaci bit će korišteni za izradu novih dokumenata.

Inače, Vit Jedlička je član Stranke slobodnih građana koja ima jednog zastupnika u Europskom parlamentu.

Podsjetimo, utvrđivanje granice Hrvatske sa Srbijom na Dunavu jedno je od pitanja koje opterećuje odnose dviju država, a sporno je 11.000 hektara zemljišta – 10.000 na lijevoj obali u Srbiji i 1.000 hektara na desnoj u Hrvatskoj.

Hrvatska smatra da joj pripadaju veliki dijelovi općine Apatin, gotovo do samog ulaska u grad, a Srbija, međutim, smatra da bi granica trebala ići sredinom Dunava.

Postoji mogućnost da hrvatsko-srpski granični spor dođe pred međunarodnu arbitražu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...