Cigarete čine bakterije otpornijima na antibiotike

Duhanski dim kao da tjera bakterije da pojačaju svoju zaštitu pa zbog straha da ih se ne uništi postaju sve agresivnije i puno ih je teže ubiti, utvrdili su znanstvenici

Osim što nepovoljno utječe na zdravlje, duhanski dim pogoduje bakterijama, potvrdila je studija Sveučilišta Kalifornija i Škole medicine San Diego. Bakterije otporne na antibiotike izložene cigaretama postaju sve agresivnije i teže ih je uništiti.

Duhanski dim kao da tjera bakterije da pojačaju zaštitu, utvrdili su znanstvenici koji su dvije imunološke stanice izložili zlatnom stafilokoku MRSA-i. Jednu stanicu su izložili uobičajenom soju, a drugu soju koji je tretiran duhanskim dimom. Soj izložen duhanskom dimu preživio je dulje, ali i ubio više stanica nego uobičajen, potvrdilo je istraživanje.

Što je bila veća doza dima, to su bakterije bile agresivnije. Strah od uništenja natjerao ih je da se više bore za opstanak.

– Pušenje šteti dišnom i imunološkom sustavu, ali i “ljuti” bakterije koje postaju sve gore i teže ih je uništiti – istaknula je voditeljica studije Laura Crotty Alexander, piše 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...