Da, i Njemačka bi trebala više ulagati!

Njemački javni i privatni sektor mora značajno povećati ulaganja kako bi osigurali nastavak rasta gospodarskih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta, upozoravaju stručnjaci.

Ministar gospodarstva Sigmar Gabriel okupio je skupinu od 21 stručnjaka, uključujući ekonomiste i sindikalne čelnike te predstavnike financijskog sektora i kompanija, kako bi analizirali stanje ulaganja i iznijeli preporuke za njihovo povećanje. Ta skupina zaključila je da Njemačka trpi negativne posljedice vrlo slabih ulaganja.

Potreban iznos ulaganja nije naveden u njihovu izvješću, ali je predsjedatelj skupine Marcel Fratzscher iz ekonomskog instituta DIW za dnevnik Bild izjavio da je ukupna vrijednost ulaganja na godišnjoj razini 100 milijardi eura manja no što bi trebala biti. Većina tog zaostatka odnosi se na privatni sektor, dodao je Fratzscher.

Samo bi ulaganja u transportnom sektoru trebala biti veća za sedam do 10 milijardi eura, kazao je Fratzscher novinarima, ističući da vlada mora riješiti taj problem što prije, jer odgoda povlači za sobom i više troškove.

Uz povećanje javne potrošnje, stručnjaci su predložili da vlada uspostavi nove instrumente kako bi se mobilizirao privatni kapital za popravak starih i gradnju novih cesta. Sugerirali su i osnivanje fonda koji bi omogućio uključivanje štediša u financiranje takvih projekata.

Berlin ima dovoljno manevarskog prostora da poveća ulaganja i bez otklona od politike uravnoteženog proračuna, naglasio je čelnik DIW-a. Naime, Njemačka je uravnotežila proračun već 2014., godinu dana prije zacrtanog roka.

Skupina je predložila ulaganje u mrežu za širokopojasni pristup Internetu i u digitalne usluge, primjerice u sektoru zdravstva i obrazovanja, te pojačanu potrošnju na energetske sustave, poput distribucijske infrastrukture, kao i na energetsku efikasnost i tehnologije skladištenja.

Naznačili su također da bi trebalo pomoći novim kompanijama ukidanjem prekomjernih administrativnih i poreznih opterećenja i zatražili ulaganja u strukovno obrazovanje i pomoć ženama da se pojačano uključe u radnu snagu kroz poboljšanje sustava vrtića i ostalih ustanova koje brinu za djecu.

“Slažemo se da treba riješiti ogroman problem ulaganja da bi naša zemlja bila spremna za buduće izazove i kako bi se stvorili uvjeti za blagostanje na dulji rok”, zaključuje Fratzscher.

Njemačka je i na međunarodnoj razini izložena snažnom pritisku da poveća potrošnju kako bi potaknula gospodarski rast u cijeloj Europi.

Ministar Gabriel kazao je da je skupina odradila odličan posao i da će vlada razmotriti njihove preporuke. Izvješće će biti predstavljeno njemačkoj vladi idućeg utorka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...