Da ste u odbijanju napada navijača ozlijeđeni policijskim “zalutalim metkom” krivi biste bili vi jer ste “virili?!”

Dvojica ozlijeđenih policajaca i trojica privedenih Zadrana rezultat su velikog sukoba zadarskih i šibenskih navijača u utorak oko 15 sati u kafiću Ponte kod mosta na Branimirovoj obali.

Prema riječima glasnogovornika PU zadarske, Elisa Žodana, jedan policajac pogođen je kamenom u glavu dok je drugi zaradio ozljede, točnije porezotine na nozi, od polomljenog stakla.

U divljaštvu pripadnika obje navijačke skupine stradala su i tri automobila, a policija je s ulice ispred kafića pokupila i oružje kojim su se obračunavali, nekoliko metalnih palica i sjekiru.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca u dobi od 20 do 32 godine zbog sumnje da su sudjelovali u sukobu navijača. Po završetku policija će protiv počinitelja nadležnim tijelima podnijeti odgovarajuće prijave, istaknuo je Žodan.

Podsjetimo, do sukoba je došlo nakon što su šibenski navijači počeli provocirati uvredljivim porukama na račun Zadrana, a čini se da je upravo “bežigrad” bila okidač da se pred zaprepaštenim turistima, školarcima i zaposlenim ljudima koji su se u to vrijeme vraćali iz škola i firmi odigra pravi filmski scenario.

Vlasnik Ponte-a, Alen Perić, koji je i pozvao policiju, kazao je kako se nakon uvreda grupe šibenskih navijača ubrzo s Voštarnice iz smjera Bagatovog nebodera spustila grupa zadarskih navijača. Bilo ih je tridesetak, imali su marame preko lica, a u rukama su nosili sjekire, šipke, drvene letve i kamenje. Počeli su gađati navijače Šibenika svime što su nosili, a policija je, da bi spriječila sukob, ispalila nekoliko hitaca u zrak.

Policijski službenici koji su se tamo zatekli i stali između suprotstavljenih strana, u jednom trenutku su, s ciljem odbijanja napada i zaštite života ljudi, ispalili više hitaca u zrak iz službenog oružja, kazao je Žodan.

Nastala je strka, a kada je došla i interventna policija tada su se zadarski navijači razbježali.

Podataka o ozlijeđenim navijačima još nema.

S obzirom na intenzitet događanja, korištena sredstva i reakcije mnogi naši sugrađani smatraju kako ovakvom divljaštvu u jednom, valjda civiliziranom gradu ne bi trebalo biti mjesta. Prilog svemu dala je i policija uporabom vatrenog oružja u znak upozorenja u razdvajanju podivljalih navijača. Prava slika jednog turistički orjentiranog grada i posve sigurnog za život obitelji i djece, nema što.

S obzirom da je utakmica između Zadra i Šibenika okarakterizirana onom “visokog rizika”, mnogi se pitaju da li je u nadzoru navijačkih skupina bilo propusta policije i samih klubova.

U sklopu priprema za osiguranje košarkaške utakmice koja se održala prekjučer policija je, sukladno uobičajenoj praksi, utvrđenim protokolima postupanja i našim zakonskim obvezama, sačinila procjenu rizika te prema toj procjeni planirala i provela svoje aktivnosti. U sklopu tih aktivnosti na terenu su raspoređene i policijske ophodnje, od kojih je jedna bila i na Obali kneza Branimira u popodnevnim satima. Upravo zahvaljujući tome, mogli su na vrijeme intervenirati čim su uočili napadače. Pravodobnom i profesionalnom reakcijom policije spriječen je napad na navijače gostujućeg kluba koji je, s obzirom na broj napadača i oruđe kojim su raspolagali, mogao završiti sa znatno težim posljedicama, istaknuo je Žodan.

Jednako tako, mnogi se pitaju da li postojala ijedna druga metoda osim oružja da se spriječi sukob huligana na ulici te zašto je uopće dopušteno navijačkim skupinama da hodaju gradom bez nadzora policije.

Sloboda kretanja je jedno od temeljnih ljudskih prava za koje ne treba posebno “dopuštenje“.  Sloboda kretanja može se ograničiti samo iznimno, po strogo određenim kriterijima utemeljenim na zakonskim propisima. Uporaba sredstava prisile, od onih najblažih, pa do najtežeg također je strogo pripisana u odgovarajućim zakonskim i podzakonskim propisima. Svaki konkretan slučaj uporabe sredstava prisile od strane policije se analizira od strane stručnih službi koje, na temelju detaljne analize svih okolnosti konkretnog događaja, donose ocjenu opravdanosti njihove uporabe,  zaključio je glasnogovornik Žodan.

Na pitanja, tko su imenom i prezimenom te funkcijom policajci koji su pucali u zrak u samom centru grada,  da li se zna gdje su ispucani meci iz policijskog oružja završili oko 15 sati popodne, kada je velika koncentracija ljudi u centru, pritom mislimo na školarce  i ljude koji se vraćaju s posla te da je netko slučajno ozlijeđen “zalutalim” metkom tko  bi bio odgovoran za posljedice, od glasnogovornika Žodana I PU zadarske odgovore nismo dobili, no kako doznajemo od laika metak se “raspadne” u zraku, što je dobro ukoliko u takvoj strci policijski službenik zaista “opali” baš u zrak i ukoliko se možda slučajno ne zateknete na balkonu obližnjih zgrada, a odgovorni biste vjerojatno bili upravo vi jer ste “virili”, a svi znamo kako znatiželja završava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...