Dm iz trgovina povukao dva proizvoda jer su potencijalno opasni za zdravlje

Tvrtka dm-drogerie markt obavijestila je javnost kako je iz predostrožnosti povukla proizvode Alnatura EKO loptice od prosa i Alnatura EKO loptice od prosa s kikirikijem.

Redovnim ispitivanjem proizvoda, proizvođač je utvrdio prisutnost tropanskog alkaloida u tragovima, tvari koja je prirodan sastojak pojedinih biljaka.

“Molimo kupce da provjere jesu li kupili Alnatura EKO loptice od prosa i Alnatura EKO loptice od prosa s kikirikijem. Ako je netko kupio navedene proizvode, molimo da ih ne konzumira te vrati u najbližu prodavaonicu dm-a, gdje će mu biti osiguran povrat novca. S ciljem da osiguranajvišu sigurnost proizvoda i kupaca u prodavaonicama dm-a, dm ovim putem izvješćuje javnost o povlačenju i opozivu proizvoda”, objavio je dm.

Ministarstvo poljoprivrede navodi u priopćenju da je putem HR RASFF sustava zaprimljena obavijest Europske komisije o povlačenju određenih vrsta proizvoda iz grupe proizvoda Alnatura loptice od prosa.

“Temeljem provedenih samokontrola subjekta u poslovanju s hranom tvrtka Alnatura GmbH iz Njemačke utvrdila je prisutnost tropanalkaloida u pojedinim serijama iz predmetne grupe proizvoda. Budući da zakonski nisu propisane dozvoljene koncentracije tropanalkaloida u hrani, na temelju procjene rizika EFSA-e (Europska agencija za hranu), a uzimajući u obzir dolje navedene nuspojave kao i činjenicu da ostale serije mogu sadržavati tropanalkaloide subjekt u poslovanju s hranom tvrtka Alnatura GmbH iz preventivnih razloga povlači navedene proizvode sa tržišta”, navodi se u propćenju Ministarstva.

Brojni negativni učinci na zdravlje

Tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka, a mješavine nekih od tropanalkaloida tvore atropin. Negativni učinci atropina uvjetovani su unesenom količinom i očituju se u poremećaju parasimpatičkog živčanog sustava kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Može doći i do proširenja i paralize zjenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suhe i tople kože. Kod djece dolazi i do povišene temperature.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...