reakcije iz bruxsellesa

EU: Neprihvatljive provokacije premijera Albanije

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Europska unija je reagirala na izjave albanskog premijera Edija Rame, stavivši do znanja da su to “neprihvatljive provokacije”, jer zemlje zapadnog Balkana “napreduju svaka svojim tempom” u europskoj integraciji, što “uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusjedske odnose”.

To je agenciji Beta prenijela Maja Kocijančič, glasnogovornica visokih dužnosnika Europske komisije, Federice Mogherini i Johannesa Hahna, i time dala službenu ocjenu EU “upozorenja Europskoj uniji” albanskog premijera Edija Rame da će Albanija i Kosovo “biti prinuđeni ujediniti se”, ako EU ne bude otvorila puteve za europsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

“Nakon što smo provjerili što je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da zapadni Balkan ima jasnu europsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni”, piše u priopćenju Maje Kocijančič.

“Svi partneri u regiji su sami potvrdili opredjeljenje za taj cilj i riješenost da ispune nužna mjerila, uz puno poštovanje načela i standarda EU”, predočila je glasnogovornica u EK.

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenijela Maja Kocijančič, “ukazala na to da oni (partneri u regiji) napreduju, svatko svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak”.

“Spomenuta opredjeljenja također uključuju regionalnu suradnju, pomirenje i dobre susjedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive”, predočeno je u reagiranju EU na izjavu Rame.
Rama je u izjavi sa šefom diplomacije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, također rekao da se “dvije zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Europskoj uniji”.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar