Europska komisija odlučuje o budučnosti halogenih žarulja

Europska komisija će, kako javljaju strani mediji, ovog mjeseca Europska  halogenih žarulja, kakve se masovno koriste u europskim domaćinstvima od povlačenja iz prodaje standardnih žarulja sa žarnom niti otprije nekoliko godina.

Još 2009. godine Europska komisija usvojila je strategiju namijenjenu smanjivanju potrošnje energije koja se koristi za rasvjetu (cca 19 posto od ukupne potrošnje energije). U šestoj fazi, koja je trebala stupiti na snagu u rujnu 2016. godine, bilo je predviđeno povlačenje iz prodaje halogenskih žarulja, kako bi se zamijenile sa štedljivijim tehnologijama.

Naime, halogene žarulje u odnosu na klasične troše tek deset posto manje energije, dok LED žarulje, koje bi ih trebale zamijeniti, troše čak do 90 posto manje energije od klasičnih. Ukratko, od rujna 2016. u trgovinama bi morale postojati samo žarulje energetskog razreda B, dok se i najštedljivije halogenke mogu ‘dobaciti’ tek do ‘C’ razreda.

No, lani je EK sama provela analizu stanja na ovom području, te je krajem godine preporučila dvogodišnji moratorij na povlačenje halogenki. Kako su zaključili stručnjaci koji su radili na analizi, a podržala su ih i udruženja proizvođača, poput Lightning Europe, koji okuplja 33 nacionalna udruženja proizvođača žarulja, LED žarulje su još uvijek preskupe (koštaju desetak puta više), svjetlost koju proizvode je prehladna, a problematična je i mogućnost reguliranja razine svjetla, na koju su se kupci već odavno navikli.

Procijenjeno je i da bi prohibicijom trgovanja halogenim žaruljama u EU bilo izgubljeno 10.000 radnih mjesta, uglavnom u Njemačkoj. Odgodu do 2018. je podržala i Europska udruga potrošača (BEUC), a Lightning Europe je otišao i korak dalje – oni od EU traže da se odogoda produži sve do 2020. godine, kad bi LED tehnologija, kako očekuju, mogla dostići željenu razinu kvalitete i – niske cijene.

Daleko je, međutim, od toga da je odgoda uklanjanja halogenki s polica trgovina izvjesna. Nekoliko europskih zemalja izišlo je sa studijama koje pokazuju da odgoda nema nikakvog smisla. ‘Prijedlog EU zadržao bi Europu u mraku’, kaže se u analizi Danske agencije za energiju, u kojoj se ukazuje na opasnost od retroaktivnog mijenjanja ranije dogovorenih europskih politika. Odgoda bi naštetila onim europskim firmama koje su se već prilagodile najavljenom zakonodavstvu i ugrozila svo buduće okolišno zakonodavstvo, tvrde Danci, koji su u svojoj studiji objasnili i kako jedna od zamjerki – nemogućnost prigušivanja intenziteta rasvjete na LED lampama – ne stoji, jer 76 posto LED žarulja ima tu mogućnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...