Evo kako će izgledati novi hrvatski obalni brod!

Planiralo se, očekivalo i odgađalo godinama, a za dva mjeseca konačno počinje izgradnja obalnog broda za Obalnu stražu!

MORH je prošle godine naručio pet brodova vrijednih 385 milijuna kuna, a N1 televizija otkriva kako će izgledati!

Brod će biti dugačak 43 metra te osam metara širok. Opremljen je topom i puškostrojnicama. Tako će izgledati hrvatski obalni ophodni brod. Seriju od pet komada naručilo je Ministarstvo obrane lani od Brodosplita.

Model se testira na zagrebačkom Brodarskom institutu, a istovremeno se naručuju materijali i očekuje izgradnja prvog broda protutipa koja bi trebala početi krajem svibnja i to rezanjem lima.

Očekuje se da prvi protutip bude ispitan i predan naručitelju krajem svibnja 2016. godine. To je ipak tri mjeseca kasnije od onog što je očekivano pri potpisivanju ugovora između Brodosplita i Ministarstva.

Nakon testiranja protutipa ostali bi se brodovi trebali brže dizati – svaki za otprilike 10 mjeseci, moguće i paralelno. Za svaki od njih bit će potrošeno oko 70 tona čelika i oko osam tona aluminija. Sve će se odvijati u splitskom brodogradilištu specijalnih objekata koje je u vojne svrhe otvoreno još 1971. Ta hala s gradnjom postaje i sigurnosna zona.

Državu to košta 385 milijna kuna, a sve bi trebalo biti gotovo i isplaćeno do 2018. godine.

Ovaj projekt najznačajnija je modernizacija Hrvatske ratne mornarice u posljednjih 20 godina, a još je važnija jer Hrvatska želi ući u Schengen. Brodove će koristiti Obalna straža koja je dosad plovila na prenamjenjenim ratnim brodovima.

Temeljne zadaće će biti borba protiv pirastva, šverca oružja, krijumčara svih vrsta, nadzor i zaštita državne granice, inspekcijski poslovi…

Oko 2020. godine u planu je dodatna modernizacija mornarice – gradnja izvanobalnog broda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...