Federacija BiH konačno dobila Vladu

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je izglasovao povjerenje novoj entitskoj vladi koju su ranije tijekom dana imenovali predsjednik i potpredsjednici FBiH, čime je ujedno okončan postupak uspostave vlasti u BiH na državnoj i entitetskim razinama.

Povjerenje novoj vladi nakon kraće rasprave dalo je 57 od 98 zastupnika koliko ih broji Zastupnički dom.

Na to se čekalo više od pet mjeseci, nakon što su sredinom listopada 2014. godine provedeni opći izbori a zbog složenog ustroja BiH proces pregovora među strankama koje su dobile najveće povjerenje birača se ‘otegao’ neočekivano dugo.

Vladajuću većinu razmjerno brzo su dogovorile HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, no potom je uslijedila višemjesečna trgovina ministarskim mjestima na entitetskoj i na državnoj razini, pri čemu je HDZ BiH uvjetovao uspostavu vijeća ministara formiranjem vlade FBiH.

Nakon što je ranije tijekom dana Zastupnički dom parlamenta BiH potvrdio imenovanje novog Vijeća ministara, otvoren je prostor i za uspostavu federalne vlade.

Novu vladu FBiH, kako je to propisano ustavom, čini osam Bošnjaka, pet Hrvata, troje Srba i jedan ministar iz reda ‘ostalih’.

Uz to što je imenovala predsjednika vlade Fadila Novalića, Stranka demokratske akcije (SDA) ima još šest ministara, pet hrvatskih mjesta popunili su predstavnici HDZ BiH kojima je uz to pripalo i jedno ministarsko mjesto namijenjeno Srbima, dok su Demokratskoj fronti (DF) pripala dva ministarska mjesta za Srbe te jedno za ministra iz reda nacionalnih manjina.

Novi predsjednik vlade Novalić je u govoru pred zastupnicima najavio kako će mu prioritet biti stabiliziranje gospodarstva i sustava socijalne skrbi, no najavio je i značajne mjere štednje uključujući ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru.

‘Prva mjera kada je riječ o javnoj potrošnji bit će donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru. Ova mjera će biti na snazi do daljnjega’, najavio je Novalić podsjećajući kako se u FBiH više od 46 posto BDP-a izdvaja za javnu potrošnju što je neodrživo.

Ocijenio je i kako će zbog poteškoća u punjenju proračuna biti nužan nastavak stand-by aranžmana kojega je BiH ranije zaključila s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...