Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije

Projekcijom animiranog filma „Ernest i Celestina“ za učenike prvih i drugih razreda Osnovne škole Benkovac u Gradskoj knjižnici Benkovac u srijedu, 29. travnja u Zadarskoj županiji počelo je provođenje projekta „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ udruge Djeca susreću umjetnost.

Nakon uvodne riječi Ivana Pavlovića koji je s djecom razgovarao o tome može li film biti istovremeno i film i crtić, je li crtić samo za djecu ili može biti i za odrasle, što je animirani film, gdje naći medvjeda koji glumi u crtiću i slično djeca su pozorno pratila animirani film. Uslijedile su radionice optičkih igračaka na kojima su djeca radoznalo slušala priču o tome kako se crteži od brzih sličica pretvaraju u animirani film. Nakon toga i sami su se okušali u jedinstvenom iskustvu stvaranja vlastitog malog animiranog filma kojeg su sačinjavali crteži čiji su autori bila sama djeca.

U programu koji je bio posvećen filmskom opismenjivanju benkovačkih osnovaca, prije svega najmlađih, raspravljalo se o tome mogu li medvjed i miš biti prijatelji, bi li medvjed pojeo miša ili bi miš uspio pobjeći. Djeca su bila vrlo aktivna i rado su se uključivala u živu raspravu te su zbog velikog zanimanja morali čekati da dobiju riječ. Neki su se hvalili da su vidjeli pravoga medvjeda kako glumi u filmu, a za onoga iz crtića na kraju su ipak zaključili kako taj nije bio „pravi“ već ga je netko morao nacrtati. Zatim su se odlučili zajedno s voditeljima radionica nešto nacrtati i napraviti da to „oživi“. I tako je nastao njihov prvi crtić.

Razgovarajući s voditeljima radionice neki su se pohvalili kako vole samo igrice, ali istovremeno i požalili da nemaju ideju što nacrtati za svoj prvi animirani film. Ipak uz pomoć ideja voditelja i voditeljica odlučili su nacrtati sladoled koji se topi, buba maru koja leti, cvijet koji se razvija od pupoljka prema punom cvatu itd.

Na veliko zadovoljstvo benkovačkih osnovaca njihov je gradić posjetio i glumac Dražen Šivak, a nova prilika djeci za druženje s ovim „pravim“ glumcem ali i „pravim“ redateljem Igorom Bezinovićem bit će u Kazalištu lutaka u Zadru 14. svibnja kada će s njim moći razgovarati učenici Osnovne škole Stjepana Radića Bibinje.

Paralelno s programom u Benkovcu, isti program odvijao se u Preku u Domu na žalu gdje su svi  osnovci (od prvog do osmog razreda) imali priliku uživati u programu udruge Djeca susreću umjetnost.

Projekt „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ u okviru filmskog programa za djecu Sedmi kontinent financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Zadarska županija a realizira se u suradnji s Filmskim uredom Zadar. Na području Hrvatske projekt se provodi od 2012. godine, a Zadarska županija ove se godine po prvi put pridružuje i to s 1 300 djece iz ukupno tri škole; Osnovna škola Valentin Klarin Preko, Osnovna škola Benkovac i Osnovna škola Stjepana Radića Bibinje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...