Googleu prijeti 6 milijardi eura kazne

Europska komisija protiv Googlea planira pokrenuti sudski postupak zbog monopola, objavio je The New York Times pozivajući se na anonimne izvore. U srijedu bi u Bruxellesu trebalo biti i službeno objavljeno da se protiv Googlea pokreće postupak zbog monopola.

Google drži čak 90 posto tržišta internetskog pretraživanja u Europi, a Europska komisija tereti američkog tehnološkog giganta da je svoju dominantnu poziciju na tržištu zlorabio kako bi otežavao poslovanje konkurentskim firmama.

Ako Europska komisija uspije svoje optužbe potkrijepiti dokazima, Google će morati platiti ogromnu novčanu kaznu, koja bi mogla iznositi do šest milijardi eura, ali i promijeniti svoj model poslovanja u Europi na način da u rezultatima svojih pretraga više zastupa manje, konkurentske firme, poput primjerice Yelpa.

Istragu protiv Googlea Europska komisija je vodila gotovo pet godina prije nego što su napokon odlučili krenuti u sudsku bitku. Istraživalo se koristi li Google svoju tražilicu kako bi radio dodatnu promidžbu vlastitim proizvodima i gušio konkurenciju, a zbog čega je više od 20 kompanija uložilo žalbe na njihovo poslovanje.

Google za sada ne želi komentirati ove optužbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...