"Zakon o osobnom bankrotu"

Gotovo polovica ispitanika (45%) pristala bi na “osobni bankrot”

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Zakon o stečaju potrošača, popularno zvan ‘Zakon o osobnom bankrotu’, na snagu bi trebao stupiti početkom srpnja. U anketi provedenoj na više od 400 ispitanika portal MojPosao istražio je bi li građani pristali da netko upravlja njihovom imovinom, ako bi time otplatili sve dugove?

Na ‘osobni bankrot’ pristalo bi 36% ispitanika, pod uvjetom da im se ostave sredstva za normalan život. Tako jedan ispitanik kaže da ‘očito nije sam u stanju srediti vlastitu situaciju’, a drugi predlaže da ‘za neodgovorno financijsko poslovanje treba uvesti kaznu’.

S druge strane, 32% ispitanika misli da ‘osobni bankrot’ nije dobar instrument te da su ‘pristojni prihodi jedini izlaz iz svake financijske nevolje’, kao i ‘poticanje proizvodnje čime bi se otvorila nova radna mjesta te potaknulo zapošljavanje’.

“Ja osobno vrlo dobro upravljam svojim financijama, ali nisam kriv što sam nezaposlen. Moja situacija nije proizašla iz neznanja već iz nemogućnosti, što je vrlo bitna razlika”, kaže jedan od ispitanika.

Gotovo četvrtina ispitanika (23%) smatra da svoje dugove mogu riješiti sami.

“Ljudi ne bankrotiraju jer su glupi, već zato jer novca nema”, kaže jedan ispitanik, a drugi ističe da pazi koliko troši da ne upadne u dugove.

Iz ‘dužničkog ropstva’ pod svaku cijenu željelo bi se izvući 9% ispitanika. “Nama to i treba kad ne znamo upravljati kućnim budžetom”, zaključuje jedan od ispitanika.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar