Grabar Kitarović za Bloomberg otvorila novu frontu prema Milanoviću

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za Bloomberg kazala je kako bi Hrvatska mogla usvojiti euro do 2020. godine, nakon izlaska iz šestogodišnje recesije, dok Vlada odbija odrediti točan datum. ‘Vjerujem da ćemo u narednih pet godina ući u eurozonu’, kazala je Grabar Kitarović. Usvajanje eura je jedna od nekoliko točaka neslaganja Grabar-Kitarović, koja dolazi iz glavne oporbene stranke, i premijera Zorana Milanovića. Do parlamentarnih izbora koji se očekuju iduće godine, njih dvoje ostaju u napetoj kohabitaciji, a predsjednica poziva Milanovića da podnese ostavku zbog neuspjeha da unaprijedi ekonomiju zemlje, piše Bloomberg.

Potpredsjednik Vlade, Branko Grčić izjavio je u intervjuu u utorak da vlada nije spremna odrediti datum za ulazak u eurozonu i da se zemlja još uvijek suočava s fiskalnim poteškoćama.

Grabar Kitarović kazala je kako ključ za pripremu gospodarstva za buduće izazove, uključujući i usvajanje eura, leži u jačoj suradnji između poslodavaca i zaposlenika te spremnosti investitora za pokretanje poslovanja u unutrašnjosti zemlje, daleko od turistički orijentirane jadranske obale, piše Bloomberg.

‘Tako možemo riješiti strukturne probleme koje imamo u gospodarstvu. Imamo velike prirodne resurse. Mi smo obrazovani ljudi, tako da ćemo se morati odmah koncentrirati na upravljanje tim resursima’, kazala je Grabar Kitarović.

‘Naučila sam puno živeći u inozemstvu, a to znanje želim podijeliti ovdje; želim modernizaciju Hrvatske u svakom smislu, uključujući i politiku. Moramo promijeniti način razmišljanja i stvoriti uvjete za lakše poslovanje’, kazala je Grabar Kitarović za Bloomberg.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...