Grčić: “Nećemo dizati poreze, ali ćemo povećati trošarine”

U svibnju ćemo znati jesu li u Europskoj komisiji zadovoljni mjerama za smanjenje deficita koje su jučer u Bruxellesu predstavili ministri Boris Lalovac i Branko Grčić.

Razgovarali su s povjerenikom Komisije za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moskovicijem i nakon tog sastanka bili su prilično optimistični. Bruxelles je zatražio uštedu dodatnih 1,3 milijarde kuna (0,4% BDP-a) nakon što je Vlada došla s prijedlogom ušteda od milijardu i pol kuna.

Bilo je puno dramatičnijih situacija i mi ćemo ovo riješiti, izjavio je Branko Grčić u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’. ‘Mjere smo već pripremili, a u idućih tjedan dana pripremit ćemo dodatne mjere. Možemo to odraditi a da ne dižemo poreze i ne diramo u plaće, socijalna davanja i mirovine. Mogu se povećati neke naknade, smanjiti materijalni troškovi te subvencije i dio investicija’, dodao je.

Posebno je naglasio da se mogu povećati trošarine. Povećanjem trošarina na naftne derivate može se namaknuti dodatnih nekoliko stotina milijuna kuna, a dodatni fiskalni napor mogao bi se napraviti tako da se jače zagrabi u povlačenje dobiti (pretežito) državnih poduzeća, piše Poslovni dnevnik.

Planom proračuna, naime, planirani su prihodi od imovine (dividende, udjeli u dobiti, koncesije) u ukupnom iznosu 2,5 milijardi. To je nešto manje nego što je uprihodila lani, kad je, primjerice, od državnih kompanija (i institucija poput HNB-a) povukla nevelikih milijardu kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...