Hillary Clinton u utrci za predsjednicu: “Amerikanci trebaju šampiona!”

Bez pompe i spektakla, velikih govora i okićene scene, Hillary Clinton objavila je ono o čemu se mjesecima nagađa: ulazi u predsjedničku utrku 2016. Odluku je objavila na svojoj internetskoj stranici i Twitteru, poručivši u video poruci: ‘Prosječni Amerikanci trebaju šampiona, ja želim biti taj šampion’.

Odmah nakon toga Hillary Clinton uputila se u saveznu državu Iowa gdje je na predizborima demokrata 2008. završila na ponižavajućem, trećem mjestu. Sljedećih će tjedana obilaziti teren, družiti se s biračima na malim, intimnim događajima.

Sjedište kampanje Hillary Clinton bit će u New Yorku, a Bill i Chelsea Clinton aktivno će sudjelovati u kampanji. 42. predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton i dalje je jedan od najpopularnijih američkih političara, no u kampanji će nastupati iz sjene, kao savjetodavac.

U ovom trenutku Hillary Clinton nema ozbiljnu konkurenciju među demokratima, no analitičari upozoravaju kako je rano za slavlje. Kao mogući protukandidati spominju se progresivna senatorica iz savezne države Massachusetts Elizabeth Warren i aktualni američki potpredsjednik Joe Biden. Među republikanskim kandidatima za predsjedničku kandidaturu puno je političkih zvijezda u usponu. No, da se izbori za novog šefa Bijele kuće održavaju danas, pokazuju ankete, Hillary Clinton bila bi uvjerljiva pobjednica.

Hillary Rodham Clinton rodila se u Chicagu, kao prvorođenče konzervativne obitelji. Bila je izvrsna učenica, a odmalena je znala da se želi baviti politikom. U početku volontira za republikance, ali burnih 60-ih bori se protiv rata i zauzima za ljudska prava. Već kolege s koledža vidjele su je kao prvu američku predsjednicu. Na prestižnom Yaleu upoznaje Billa Clintona i aktivira se u Demokratskoj stranci. ’74., kao mlada pravnica, sudjeluje u procesu opoziva predsjednika Nixona.

Sljedeće godine, kako je rekla, sluša srce, a ne razum, te se nakon dugotrajnog nećkanja udaje za Clintona. S njim se penje prema vrhu, od položaja guvernera Arkansasa ’78. do Bijele kuće ’92. I usput cijelo vrijeme, kao uspješna pravnica, zarađuje više od njega. Tijekom predsjedničke kampanje Clinton ističe da će njegovim izborom nacija dobiti dvoje umjesto jednoga, a par postaje poznat kao ‘Billary’.

Američki predsjednik Barack Obama ustvrdio je kako bi bivša državna tajnica Clinton bila odlična predsjednica SAD-a. Bila je važan kandidat 2008., podupirala me na izborima, bila izvanredna državna tajnica, ona je moj prijatelj, rekao je Obama. Dodao je kako očekuje da će biti jasna u svojim vizijama kako bi zemlja dalje napredovala, a pohvalio je i njezine sposobnosti kao vrhunske američke diplomatkinje.

Republikanski senator Rand Paul izjavio je da ono što je Hillary Clinton pokazala tijekom mandata državne tajnice dovodi u pitanje njezinu kvalificiranost za predsjednicu države. Uz to, Paul smatra da bi cijeli njezin javni život bio laka meta za kritike u predstojećoj kampanji. Američki državni tajnik John Kerry stao je u obranu Hillary Clinton, istaknuvši da je ona obavila ‘izvrstan’ posao na obnovi američkih odnosa u svijetu. U razgovoru za NBC dodao je da je Clinton ‘visoko kvalificirana’ za kandidaturu i izrazio uvjerenost će predizborna kampanja biti jako dobra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...