Hoće li mršavim nepušačima koji vježbaju dopunsko zdravstveno biti jeftinije?

Imate idealan omjer težine i visine, ne pušite, ne pijete alkohol? E pa to bi vam se moglo isplatiti jer biste dopunsko zdravstveno osiguranje mogli plaćati manje. Prijedlog je to Zavoda za javno zdravstvo, koji bi nezdrave Hrvate trebao stimulirati na bolji život.

Veslate, jašete konja ili samo rolate oko Jaruna – dopunsko zdravstveno možda više nećete plaćati 70 kuna. Zavod za javno zdravstvo želi nagraditi one koji žive zdravo.

Sve je smislio Hrvatski zavod za javno zdravstvo kako bi ljude stimulirao da budu zdraviji. U obzir će se osim tjelesne aktivnosti uzimati indeks tjelesne mase, pušenje, konzumacija alkohola.

“Neke stvari se mogu kontrolirati, neke ne mogu – indeks tjelesne mase lako provjerimo. Osoba se lako izvaže, za pušenje postoje testovi, a kod alkohola – neke su bolesti uvjetovane isključivo alkoholom”, rekla je ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin.

Da je poticaj za zdraviji život u Hrvatskoj potreban, jasno pokazuje statistika. 64 posto muškaraca i 54 posto žena ima prekomjernu tjelesnu težinu.

65 posto građana nikada se ne bavi nikakvom tjelesnom aktivnošću, a 27 posto puši.

Zdrave navike želi poticati i ministar zdravlja svojim akcijskim planom, a možda i ovim prijedlogom.

“Prehrana, loše navike poput pušenja i alkohola – to su sve radnje koje građani dovode štetu svom zdravlju. To su sve mjere koje građani donose štetu sami sebi. Svaka mjera je dobrodošla i to će se razmotriti”, izjavio je Siniša Varga.

Mjera koja se ne nekima ipak ne sviđa. “Ja vježbam i zapalim, ali mislim da ne bi trebala plaćati više”, rekla je jedna građanka.

Što je s onima koji puše, ali vježbaju i o kolikom se popustu radi – ne zna se, jer se radi samo o prijedlogu.

“Poanta je da one koji imaju zdrave životne navike – da se njih nagradi, a one koji zasad nemaju, da ih potaknemo da nezdrave navike promijene kako bi očuvali svoje zdravlje, što duže i što kvalitetnije živjeli”, rekla je ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin gostujući u RTL-u Danas.

“Ono što je poznato, a imamo primjera u brojnim drugim zemljama, da je novčana stimulacija na promjenu navika učinkovita i naš cilj je pomoći pušačima da se odluče na tu promjenu i na prestanak pušenja jer je to za njihovo zdravlje dobro”, dodala je.

“Primjere imamo u Austriji, ali uvijek se tu radi o dodatnom osiguranju, ne osnovnom, i u Irskoj, a također i u Americi postoje brojna osiguranja, gotovo sva, samo se radi o razlikama u iznosu. Oni stimuliraju ljude da ne budu pušači i da imaju zdrave živote navike, da se kreću, da se pravilno hrane i da izbjegavaju alkohol”, zaključila je Poljičanin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...