Iz tiska izišla nova knjiga povjesnica iz serijala Kroz Ravne kotare i Bukovicu

U izdanju Udruge 3000 godina Za dar izišla je prva od dvije knjige Privlaka iz serijala Kroz Ravne kotare i Bukovicu autora Tomislava Marijana Bilosnića. Tekstovi koji se objelodanjuju u knjizi Privlaka 1 prethodno su objavljeni u serijalu „Kroz Ravne kotare i Bukovicu“ u „Zadarskom listu“. Knjiga Privlaka 1 sadrži prikaz vremena od 50.000 godina prije Krista do izgradnje Crkve sv. Marije u Privlaci 1715. godine. Tiskanje knjige potpomogao je Turisthotel d.d. Zadar i Zadarska županija.

Knjiga Tomislava Marijana Bilosnića Privlaka 1 nastavak je dosadašnjeg interesa ovog autora za mjesta okolice Zadra i čitave Zadarske županije. U primorskom dijelu Ravnih kotara, autor je u zasebnim monografijama dosad obradio mjesta Puntamika, Diklo, Kožino, Petrčane i Zaton. Privlaci Bilosnić pristupa pažnjom putopisca koji otkriva sve slojeve života kroz njezinu dugu povijest. Iscrpno piše o prapovijesnim danima privlačkog prostora, liburnskim i antičkim, zatim ranokršćanskim, a potom i srednjovjekovnim temeljima ovog povijesno značajnog mjesta, kojega je blizina mitskog Nina duga stoljeća držala u sjeni.

Krećući se  Privlakom, Bilosnić je posebnim marom  obradio zanimljivu i vrlo bogatu i vrijednu privlačku baštinu, ulazeći u nju kroz Zoranićevu pripovijest o prijetvoru Prislavke i Sokolara. Od prvog u povijesti poznatog zabilježenog imena Privlake, preko prostora naseljenog pedeset tisuća godina prije Krista, paleolitskih stanovnika privlačkoga zlatnog nalaza kojega se može povezati s nalazima Troje, antičkog doba bogatog s villama rusticama, privlačkog križa iz 6. stoljeća, seobe naroda i pojave Hrvata, susreta s kršćanstvom, pet ranohrvatskih crkava, srednjovjekovlja hrvatskih knezova i kraljeva s imanjima u Privlaci, mletačke okupacije, turskih najezda, francuskog i austrijskog posvajanja, pa sve do modernoga doba, i današnjih dana, uz to obrađujući glagoljicu, školstvo, svećenstvo, poljoprivredu, ribarstvo, sabunjarstvo, vinarstvo, kulturu, etnografiju, običaje, graditeljstvo, turizam, stanovništvo, autohtone obitelji, leksikografiju, toponimiju, kao i druge pojave života i interese privlačkoga čovjeka, Bilosnić sve to u svojim povjesnicama zauvijek otkida od zaborava.

Stoga pojavljivanje ovih knjiga o Privlaci veliki je doprinos popularizaciji Privlake i njenih ljudi, zadarskog kraja, ali i vrijedan je doprinos povijesti, kulturi, i hrvatskom kulturnom turizmu. Riječ je uopće o prvoj takvoj knjizi koja kroz povjesnice, povijesne reportaže i medaljone obrađuje mnogima do sada nepoznatu povijest mjesta Privlaka. Na preko 300 stranica u prvoj knjizi o Privlaci, ugledni hrvatski književnik, slikar i novinar Tomislav Marijan Bilosnić donosi mnoge malo poznate povijesne činjenice o ovome mjestu, a sve to ilustrirano biranim fotografijama, kartama i arhivskom građom. Naredna knjiga, Privlaka 2 koja se očekuje uskoro, na isto toliko stranica donosi povijesnu građu od austrougarske vlasti u ovim krajevima do današnjih dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...