“Izbori bi trebali biti onda kada to odluči predsjednica RH!”

Hoće li parlamentarni izbori doista biti raspisani za 3. siječnja, kao što se počelo spekulirati proteklog vikenda, u vladajućem SDP-u nitko ne želi službeno potvrditi. O spekulacijama se konkretno nije htio izjasniti ni ministar uprave i član SDP-ovog Predsjedništva Arsen Bauk, diplomatski odgovarajući da će izbore raspisati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, što joj je ustavna obveza.

Datum izbora, poručuje Bauk, definiran je Ustavom, ‘i to najkasnije 60 dana od isteka mandata Sabora, a Saboru istječe mandat u prosincu 2015, i onda će predsjednica RH odrediti datum izbora. Ukoliko se prije donese odluka da se raspusti parlament, onda će opet predsjednica RH u roku od 45 do 60 dana odrediti datum izbora. Nije toliko ključno za politički život u Hrvatskoj koja će to nedjelja biti’, kazao je Bauk. Naime Ustav propisuje da predsjednik RH, odnosno predsjednica raspisuje izbore za Hrvatski sabor i saziva ga na prvo zasjedanje.

S obzirom na to da se o datumu i eventualnim prijevremenim izborima spekulira već mjesecima, Bauk je upitao: ‘Jedino me čudi zašto nitko ne postavlja pitanje zašto recimo predsjednik RH ne skrati mandat, zašto gradonačelnici ili gradska vijeća ne skrate mandat, nego se svake četiri godine kalkulira time hoće li Vlada ili saborska većina skratiti mandat.’

Novinare je zanimalo što Bauk, kao član Vlade i član Predsjedništva SDP-a, smatra da bi bio najbolji datum za izbore.

‘Kao član Vlade mislim da bi izbori trebali biti onda kada to odluči predsjednica RH sukladno Ustavu i zakonu, a to je jedino što kao član Vlade mogu reći. A kao član Predsjedništva najjače stranke ne bih trebao koristiti Vladinu prostoriju za stranačke stavove jer to nije u skladu s praksom’, kazao je Bauk novinarima u zgradi Vlade tijekom predstavljanja središnjeg portala za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja propisa, e-Savjetovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...