Japan: “Sajonara” dugom radnom vremenu

Dugi dani u kancelariji, praćeni dugim noćima u barovima s kolegama, simbol su Japana baš kao što su to i sushi ili stripovi, ali će im Japan reći “sajonara”, uz podršku premijera Shinzo Abea, piše FT.

Kultura predugih radnih sati odgovorna je za više problema u Japanu, od nedovoljnog broja novorođenih do slabe produktivnosti, pa se Japan pokušava okrenuti praksi koja već dugo postoji u ostatku svijeta i svede radno vrijeme na prihvatljiv nivo.

Trgovačka kuća Itochu nada se da će privući mlade akademce radnim vremenom koje počinje i završava ranije od uobičajenog, a proizvođač printera Ricoh zabranjuje rad nakon 20 sati navečer.

Holding kompanija Fast Retailing, vlasnik proizvođača garderobe Uniqlo koji je sponzor svjetskom teniskom reketu broj 1, srpskom tenisaču Novaku Đokoviću, namjerava uvesti četverodnevni radni tjedan.

“Dugi radni sati ne vode neophodno većoj produktivnosti”, navodi izvršni direktor Fast Retailinga.

Napori korporacija da poboljšaju uvjete rada u skladu su s kampanjom premijera Abea, koji želi reformirati tržište rada, koje smatra ključnim pokretačem privrednog rasta.

Gasili svjetlo, ali radnike nisu mogli istjerati

Moći će odahnuti i radnici u javnom sektoru pa će, recimo, zaposlenima u Ministarstvu zdravlja od listopada biti zabranjeno raditi nakon 22 sata navečer, nakon što je propao pokušaj da se radnici isteraju iz kancelarija gašenjem svjetla u prostorijama.

Japanska vlada je nedavno predložila zakon koji će primorati radnike na najmanje pet dana plaćenog odmora godišnje.

Jedan od kontroverznijih elemenata predloženog zakona je ideja da zaposleni u određenim sektorima, uključujući banke i brokerske kuće, budu plaćeni po učinku, a ne po broju odrađenih sati. Zagovornici te ideje vjeruju da bi ta mjera povećala produktivnost, dok kritičari smatraju da bi zapravo povećala prekovremeni rad, koji više ne bi bio plaćen.

Raniji napori Japana da popravi uvjete rade mahom su bili neuspješni. U Japanu i dalje postoje slučajevi “karoshi”, odnosno smrti na poslu od prevelikog umora, a brojni radnici osjećaju krivnju ako rano odlaze s posla.

Japanci su prošle godine iskoristili svega polovinu svojih odmora, za razliku od Francuza i Nijemaca koji su iskoristili cijeli odmor. Jedina zemlja u kojoj radnici koriste još manji dio odmora nego u Japanu je Južna Koreja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...