Jedan klik trik kojim možete uključiti zeleno svjetlo na svim semaforima

Novi gadget semaforima može govoriti kad da upale ‘zeleno’.

Tehnologija, koji se nalazi pričvršćena na vjetrobransko staklo poput satelitske navigacije, dizajnirana je s ciljem smanjenja zagušenja prometa i zagađenja te kako bi pomogla vozačima da voze učinkovitije.

Ovaj novi gadget trenutačno se testira na cestama Ujedinjenog Kraljevstva. Komunikacijski sustav u stanju je upozoriti vozača na prepreke na cesti, dati prioritet vozilu hitne pomoći na semaforima i omogućiti vozačima da prilagode brzinu vožnje tako da bez zaustavljanja mogu proći kroz “zeleni val”.

Povezivanjem tog komunikacijskog sustava u vozilu izravno na Urban Traffic Management Control (UTMC) centar, omogućava se da tehnologija “razgovara” izravno s vozačem dajući određenim vozilima prioritet na raskrižjima, piše The Cronicle.

North East hitna pomoć (NEAS) trenutno testira ovu tehnologiju kako bi vidjeli može li ona omogućiti glatko putovanje za pacijente, dok u isto vrijeme također pomaže smanjiti račune za gorivo.

Sustav razvija Sveučilište Newcastle u suradnji s gradskim vijećem Newcastlea, Siemensom i hitnom pomoću North East.

“Sustavi upravljanja prometom su već djelatni diljem grada kako bi se poboljšala protočnost prometa, ali ono što je jedinstveno u ovom istraživanju je to da ćemo vozačima izravno moći davati personalizirane informacije. Na primjer, sustav bi mogao savjetovati vozača da ako se vozi brzinom od 40 kilometara na sat da će na sljedeća četiri seta semafora naići na na zeleno”, opisao je ovaj sustav Phil Blythe, profesor prometa na Sveučilištu Newcastle.

“U zagušenijim područjima ili u vrijeme kad su ceste posebno zauzete, vozila na ključnim prometnicama mogla bi dobiti prioritet kako bi se promet nesmetano odvijao”, rekao je on.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...