Kako se najbezbolnije riješiti mrava iz stana

Ako ste primijetili mrave u svome stanu ili kući, moguće je da se radi o vrsti crnih malih nametnika koji se u naše domove najčešće zavlače upravo u proljeće.

Kako se najbezbolnije riješiti mrava u kući, pitali smo stručnjake, ali postoji i niz trikova koje možete pokušati primijeniti ako niste imali pravu invaziju neželjenih podstanara. Kod lakših slučajeva malih nametnika u domu od pomoći vam mogu biti prokušani prirodni trikovi i sredstva koja možete kupiti u trgovinama. U slučajevima najezde mrava, kad prirodna sredstva i klopke ne pomažu, potrebno je potražiti stručnu pomoć.

‘Provodimo dezinsekciju insekticidom koji je namijenjen isključivo za profesionalnu upotrebu jer se primjenjuje tzv. spot tretmanom točaka u blizini staništa insekata. Insekticid je mikrokapsulirani niske toksičnosti za ljude i životinje, a u suspoemulziji sadrži nanočestice juvenilnog hormona koji izvlači insekte iz njihovih staništa te oni prolaskom kroz točku tretiranja ugibaju nakon 24 do 48 sati’, objasnio nam je Zdravko Svetec, rukovoditelj tehničke službe Sanitacije d.o.o.

Također dodaje da su sredstva kojima se provodi dezinsekcija gotovo neotrovna za ljude budući da se tretiraju samo određene točke u domu, dok ćete primjerice sredstva protiv štetočina raspršiti zrakom i tada trebate paziti da prostoriju poslije dobro provjetrite.

Kod stručne dezinsekcije, Svetec kaže kako nije potrebno osloboditi sve ormariće i mjesta u kojima su mravi postali nepozvani podstanari u domu jer insekticid zapravo izvlači insekte iz njihovog staništa pa se tretiraju točke ispred, odnosno u njihovu dvorištu. Ono što ćete ukloniti svakako je hrana ako su mravi došli i kuhinju ili primjerice odjeću iz ormara.

Nakon tretiranja, mjesta se ne smiju čistiti i prati najmanje dva dana. Dakle, pripremite se na omanji nered u stanu oko dva dana, a u nekim slučajevima postupak se mora i ponoviti.

Ako se obavlja dezinsekcija crnih mrava, potrebno je obaviti i dezinsekciju s vanjske strane objekta kako bi se suzbili i insekti koji se nalaze u gnijezdu. Ova vrsta mrava najčešće se pojavljuje u proljeće, ali obično je dovoljan jedan posjet stručnjaka. Žuti mravi mogli bi vam zadati nešto više problema i ovisno o stupnju navale, potrebne su dvije dezinsekcije godišnje.

Cijena za dezinsekciju stana ovisi o broju stanova koji se tretiraju i kreću se u rasponu 70 do 120, dok je cijena za pojedinačnu dezinsekciju stana 145 kuna. Ako živite u kući, morat ćete izdvojiti 290 kuna za unutarnju i vanjsku dezinsekciju.

Kako se riješiti mrava bez pomoći stručnjaka

Uz kupovne zamke i razne sprejeve, mrava se možete pokušati riješiti i uz pomoć prokušanih trikova.

Kada primijetite pojavu mrava, odmah morate poduzeti nekoliko koraka kako vam se primjerice ne bi dogodilo da se zavuku u hranu. Više ništa ne može biti u poluotvorenim posudama ili vrećicama pa sve namirnice moraju biti u dobro zatvorenim posudama. Radne površine možete čistiti vodom i bijelim octom koji će ih djelomično odbiti, a i odlično je prirodno sredstvo za čišćenje.

Neki od začina također ih mogu odvratiti, a to su kurkuma, cimet, čili i crvena paprika ili usitnjeni bijeli luk pa i limunov sok. Nekima su pomogla i zrna kave.

Također možete spraviti emulziju s vodom, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnih ulja poput lavande ili kamfora te začina poput paprene metvice, klinčića ili lovora. Nanesite na područja gdje se mravi skupljaju ili stavite biljke poput metvice, lavande i buhača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...