Koncert Zadarskog komornog orkestra u Svečanoj dvorani

Zadarski komorni orkestar donosi svoj četvrti ovosezonski koncert koji će ovoga puta biti u cijelosti posvećen djelima hrvatskih skladatelja. Večeras s početkom u 20 sati zadarski gudači muzicirat će u Svečanoj dvorani Sveučilišta i zanimljiv repertoar predstaviti u suradnji sa svojim osnivačem i počasnim šefom – dirigentom, maestrom Pavlom Dešpaljem.

Koncert će otvoriti 2. Klasičnom simfonijom Stjepana Šuleka, hrvatskog skladatelja neoklasicističkog glazbenog jezika čija djela Dešpalj, kao njegov vjerni učenik, rado uvrštava na svoje koncertne programe.

Potom će se na programu naći Chanson triste Igora Kuljerića, još jednog Šulekovog učenika usko vezanog za Zadar. Praizvedbom te skladbe, inače isječkom iz baleta Riki Levy, ravnao je upravo Pavle Dešpalj uz Hrvatski komorni orkestar 1998. godine. Prvi puta na programu Zadarskog komornog orkestra naći će se djelo zadarske skladateljice Dražene Župan. Studentica Stanka Horvata s Muzičke akademije u Zagrebu koja je uz studij kompozicije diplomirala i klavir i dirigiranje,  otišla je u SAD gdje se usavršavala i donedavno živjela. Po nedavnom povratku u Zadar, zadarskim je gudačima ponudila praizvedbu Alanove poeme, skladbe inspirirane životom našeg čovjeka u velebitskom kraju.

Splitski klarinetist Željko Milić, dragi gost zadarskih koncertnih pozornica i dugogodišnji suradnik Zadarskog komornog orkestra, bit će solist u izvedbi djela Poesies za klarinet i gudače Bruna Bjelinskog. Radi se o rijetko izvođenom djelu kojega je skladatelj napisao pred kraj života te ga nije stigao prirediti za tisak. Za ovu prigodu i izvedbu Zadarskog komornog orkestra notni je materijal priredio skladateljev sin Alan Bjelinski i tako izvukao djelo iz ormara te omogućio ovu i daljnje izvedbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...