Američki vojnici stigli su u grad Javoriv, u regiji Lviv

Kremlj: američki specijalci će “destabilizirati” Ukrajinu

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Dolazak američkih specijalaca u Ukrajinu kako bi obučavali Nacionalnu gardu mogao bi “ozbiljno destabilizirati” stanje u toj zemlji, upozorio je u petak Kremlj nakon saznanja da će 300 američkih padobranaca, pripadnika 173. zračne brigade, tijekom šest mjeseci obučavati oko 900 pripadnika ukrajinske garde.

“Nazočnost komandosa neke treće zemlje ne olakšava rješavanje sukoba i ne pridonosi stvaranju dobrog ozračja, upravo suprotno, pridonosi ozbiljnom destabliziranju stanja”, priopćio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Američki vojnici stigli su u grad Javoriv, u regiji Lviv, nedaleko od poljske granice kako bi obučavali oko 900 pripadnika Nacionalne garde. Ukrajinska Nacionalna garda je pod zapovjedništvom ministarstva unutarnjih poslova i sastavljena uglavnom od dragovoljaca koji su u proeuropskim prosvjedima u središtu Kijeva, koje je u krvi ugušio u veljači 2014. tadašnji proruski predsjednik Viktor Janukovič, branili Majdan.

Obuka bi trebala trajati šest mjeseci, a američki instruktori će se mijenjati svaka dva mjeseca. Obučavat će se ne samo borbene tehnike već i “jačanje profesionalizma i znanja vojnog osoblja”, kazao je zapovjednik američke postrojbe Jose Mendez.

Ostavi komentar koristeći Facebook