Lalovac zaprijetio bankama: “Neka se samo čude danas pa ću sve objaviti!”

Ministar financija Boris Lalovac jutros je na Hrvatskom radiju oštro napao banke, za koje je rekao da su davale milijarde kuna tvrtkama bez pokrića, ali i guvernera Vujčića.

Ministar financija Boris Lalovac gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” opovrgnuo je da je u sukobu s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, no ipak ga je kritizirao. Komentirao je Vujčićevo upozorenje o rastu kamata na euro kredite, Lalovac je rekao da nije dovoljno upozoravati već da se mora nešto činiti. “Pa nismo mi meteorolozi, nije dovoljno upozorenje. Nije dovoljno građanima samo uputiti upozorenja, treba ih zaštititi zakonskim aktima. Rizik kamatne stope, valutni rizik ne smije biti samo na teret građanima”, rekao je Lalovac.

Istaknuo je da ne želi da rizik bude na jednoj strani, na strani građana. “Ja cijelo vrijeme govorim samo o tome da pokušamo naći teret raspodjele rizika, a da ne pada sve na stranu građana. Ja govorim dušom i tijelom prema svom uvjerenju, ne želim rat, ali želim govoriti o tome i govorim na temelju brojeva. Ne želim nikoga uvlačiti u sukobe”, rekao je Lalovac i upitao kako je moguće da su milijarde kredita davane tvrtkama s prihodima od 100 kuna.

‘Neka banke kažu kojim su firmama sa 100 kuna davali milijarde’

Otkrio je kako će se uskoro otkriti kako je jedna poslovna banka loše poslovanje prebacila u novu firmu. “Vrlo brzo će izaći financijski izvještaj. Vidjet će se da je jedna poslovna banka u Hrvatskoj otvorila novi d.o.o, prebacila loš portfelj u d.o.o, i preko toga prijavila četiri milijarde kuna gubitka! Neka kažu kojim su firmama sa 100 kuna, davale kredite u milijardama! Dakle tu se radi o milijardama, a kod građana se radi o par stotina milijuna. Neka se samo čude danas, pa ću sve objaviti – sva imena firmi koje su dobile milijarde”, poručio je Lalovac.

Priznao je i da je podizanje trošarina na derivate veliko opterećenje no tješi nas jer se njime djelomično financiraju naše ceste. Rekao je i kako Europska komisija povećanje trošarina prihvaća kao strukturnu reformu. Najavio je da će bolnih mjera biti još na rashodovnoj strani. Rekao je da je prema dubinskim analizama potvrđeno da se ovim mjerama može uštedjeti do pola milijarde kuna. Komisiji smo obećali stalni monitoring nad provođenjem tih mjera i kontroli troškova, istaknuo je ministar na Hrvatskom radiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...