Lažni med preplavio Dalmaciju: Kupujte isključivo kod pčelara!

Med je slatka tvar koju pčele izrađuju na način da sakupe sokove nektara ili druge slatke sokove koje nađu na živim dijelovima biljki, obogate je tvarima svoga tijela, u tijelu je prerade, spreme u saće i konzerviraju (poklope saće) nakon što dozrije. No, u posljednje je vrijeme tržište preplavio patvoreni (lažni) med.

No, za nekog tko se bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda, prepoznati patvoreni med je dječja igra. Jedan od tih je Nikša Jurić, predsjednik pčelarske udruge “Ružmarin” iz Splita.

U današnje vrijeme svatko bi htio malo raditi, a više zaraditi, da ima proviziju na štetu potrošača. Krenimo od Dalmacije koja proizvede poprilične količine meda visoke kvalitete, i kad kupcu ponudite med od ružmarina za 50,60 kuna to je ispod svih mogućih cijena. Realna cijena boce meda od ružmarina ili kadulje, možda je ružno reći, je 100 kuna, no pošto živimo gdje živimo ne možemo ići na te cifre. Obzirom na vrijeme možemo prodavati po 70,80 kuna, ističe u uvodu za Dalmacija News Nikša Jurić, te dodaje kako dolazi do proizvodnje “patvorenog” meda.

Firme koje se bave medom, žele recimo od mene otkupiti med, ali ja ga njima ne mogu dati ispod 35-40 kuna, njima je to preskupo, pa nalaze druge medove za nižu cijenu. Taj nazovite “med” oni dobiju za baš bagatelnu cijenu, potom ga miješaju s našim medom i prodaju ga kao “dalmatinski vrcani med”. Također ćete na tržištu naći med s eteričnim uljem. Raširena je prodaja meda od kadulje s eteričnim uljem; on ima miris, ali to nema nikakve veze s medom. Svašta će vam podvaliti.

Ipak, Jurić napominje kako ćete prepoznati patvoreni, lažni med.

Evo recimo, određena je osoba dovela med van Europske unije i sad bi taj med trebalo homogenizirati, da se poveže. Dat ću vam primjer, dobiju med iz neke biljke i htjeli bi ga pomiješati s našim dalmatinskim medom, ali ti se medovi ne ljube, ne miješaju se. Onda na dnu boce možete vidjeti jednu vrsta meda, a na vrhu drugu vrstu. Usto, na deklaraciji mora pisati odakle je med i kad je vrcan, međutim ti se “proizvođači” vješto skrivaju, napišu da je med van EU, a Bože moj on može biti od bilo kud.

Predsjednik PU “Ružmarin” pčelarstvom se bavi 35 godina i svojim mušterijama uvijek savjetuje jedno te isto.

Kupujte med isključivo kod pčelara jer je to onda garancija da ste dobili med koji želite. Za njega ćete platiti normalnu cijenu, ali ako kupujete u preprodavača, dobit ćete katastrofu. Također, ljudima savjetujem da kupuju med koji je kristaliziran. Med koji nije kristaliziran je kao beton, nož ne možete u njega zabiti. Zapamtite kako pravog meda ima jedino kod pčelara, druga je stvar što bi se svatko htio obogatiti na račun nas koji se time bavimo iz ljubavi prema pčelama.

Nikšu Jurića pitamo ima li interesa među mladima za bavljenje pčelarstvom i proizvodnjom meda.

Znate što ću vam reći, u zadnje se vrijeme javilo dosta mladog svijeta, proteklih par godina interes za pčelarstvo je porastao za 40 posto, što ne mogu reći da me zabrinjava, ali ljudi nemaju gdje raditi pa pokušavaju uložiti u pčele. A za doći do nečega je vrlo teško i mukotrpno. Mušterijama kažem da dođu u moju vrcaonu kad je vrijeme od vrcanja meda, da vide što ide unutra, a što ide vani. Tako mogu biti apsolutno sigurni da će dobiti domaći, dalmatinski med, za kraj je poručio naš sugovornik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...